Vecka 13

Bebisen
I vecka 13 är kroppslängden omkring 10 cm (huvud/stjärt). Första trimestern är slut och alla vävnader och organ är anlagda. Nu i andra trimestern är det tillväxtspurt och mognad av barnets organ och funktion som gäller. Andra trimestern varar till och med 28:e graviditetsveckan. Tillväxt-takten är mycket hög men avtar efterhand från vecka 22. Armarna är långa i förhållande till benen. Fingernaglarna börjar växa. Bebisen kan röra på fingrarna och handen kan slutas vid beröring. Bebisen lyfter handen mot ansiktet. Gäspar och sträcker på hela kroppen, kan snurra runt och kan reagera på mammas lägesförändring.
Mamma
Från och med nu kommer livmodern att växa i en i en jämn och märkbar takt. Risken för missfall har minskat med ca 65 % när man kommit in i vecka 13 och den första tredjedelen av graviditeten är tillända. Magen börjar rundas lite. Din midja försvinner och du kommer antagligen inte i dina vanliga kläder längre. Även om det inte syns utåt kan du själv se skillnad när du är naken.
Pappa
Livet känns lättare nu, graviditeten är ett faktum och en ny tid med ett nytt liv har börjat på riktigt. Risken för missfall har minskat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0