Sista mötet?

Då har vi förhoppningsvis vart på sista mötet hos barnmorskan. Nästa möte är nämligen inbokat till den 20 juni vilket är efter BF och förhoppningsvis skall vi inte behöva gå på det mötet. Då hoppas vi på att få vara hemma och snosa på vår bebis! Men det vet man ju aldrig, det är pyret själv som väljer när han vill komma ut. Så man skall aldrig säga aldrig. Man kan bara hoppas!

Det vi kollade idag var:

Blodtryck: 95/55 väldigt lågt tyckte barnmorskan men jag mår ju bra.
Bebis puls: ca 128-135 inte nån jätte aktivitet på gång, han sov nog så skönt!
SF-mått: 34cm och han är fortfarande fixerad.
Vikt: 67kg, en total viktuppgång på 10kg. Känns helt ok!

Ja som sagt, nu hoppas vi på att slippa gå på fler barnmorskebesök. Nästa gång jag träffar en barnmorska hoppas jag att det är på förlossningen. Men som sagt, än ska vi inte ropa hej!

19 dagar kvar till BF idag!

Inventering

Har gjort en liten snabb inventering av bebiskläder och konstaterat att vi absolut inte vill ha någonting mer i det minsta storlekarna. Det vill säga 50 och 56. Vill ni köpa till honom så satsa på 62 och uppåt. Men välj gärna det större storlekarna (68 och 74) så vi hinner använda kläderna. I dom större storlekarna har vi några enstaka plagg men inte så mycket så där är det "fritt fram".

I dom minsta storlekarna har vi så mycket kläder nu att jag nästan hoppas på ett kräk-barn så vi ska hinna använda allt. Nej, men vi har verkligen för mycket. Framförallt i storlek 56! Den lådan "rinner över" snart. Jag hoppas han kommer vilja ha den storleken lääänge (vilket ju knappast är troligt!).

Magen vecka 38

- Vecka 38 (37+0) -92,5% av graviditeten har passerat

Du är i vecka: 38
Du är i kalendermånad: 9
Du är i trimester: 3
Du har 21 dagar kvar till BF

Vecka 38

Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt. 
När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång.

Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång.

Ge f*n i mig, jag sover!

Vecka 37 (36+5). Lillpyret gillar inte att bli puttad på när han sover!

Paket

Idag kom ett efterlängtat paket nere i från Skåne till oss, innehållande bebiskläder och ett tummen-babygym. Jätte fina grejer! Tack Alexandra (och tack till Leia får vi väl säga! Hihi). Det tog x-antal veckor, men nu har paketet tagit sig hela vägen hem till oss och vi är jätteglada! Tror pyret kommer bli jätteglad han också när han väl kommer ut och får prova sina nya grejer!

Listan

Om det fortfarande är någon som vill vara med och gissa så passa på! Idag är det 25 dagar kvar till BF (19 juni).


Lena - 7:e juni

Sanna - runt 10:e juni, 3980g, 52cm

Mamma - 14:e juni, 3240g,  49cm

AnnCatrin - 15:e juni, 3275g, 49cm

Viktoria - 16:e juni, 3150, 50cm

Kecka - 17:e juni 3280g, 49cm

Sabine - 18:e juni, 3355g, 50cm

Runi - 20:e juni (15:e juni eller 11:e juni)

Camilla - 21:a juni

MosterA - 21:a juni, 3150g, 49cm

Madde - 22:a juni, 3450g, 51cm

Johanna - 22:a juni, 4150g, 52cm

Jessica - 23:e juni, 3700g,  50,5 cm

Alexandra - 24:e juni, 3280g, 50cm


Två heldagar

Igår var sista delen av föräldrautbildningen så den var jag på (blivande pappa var/är på jobb i Frankrike så han kunde inte följa med). Den här gången var det mer givande kände ja och dom tog upp saker som jag inte redan visste. Det var mycket prat om relationer, komplikationer och amning. Men dom tog också upp det här med depression som man kan få i samband med förlossningen/första tiden med barnet. Det var faktiskt väldigt mycket intressant och som sagt faktiskt ganska givande!

Idag har jag vart och fikat med Lena och hennes 3 veckor gamla Alvin. En riktig guldklimp! Han va så liten (född en månad tidigt så han har inte passerat bf än) och så söt! Nu vill jag att vårt lillpyre ska komma ut så vi får beundra honom. Vill pussa och snosa på honom nu!
Nu i kväll har jag haft rejält med förvärkar. Hoppas jag får sova i natt!

Magen vecka 37

- Vecka 37 (36+0) -
(ja, jag har ett plåster på magen)

90% av graviditeten har passerat

Du är i vecka: 37
Du är i kalendermånad: 9
Du är i trimester: 3
Du har 28 dagar kvar till FF

Vecka 37

Barnet

Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det.

Vikt 3 kg.

Mamma

Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida kvinnor få svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med babyn.

Pappa/partner

Många män kan känna sig mindre sedda och betydelsefulla för sin partner mot slutet av graviditeten. Det beror på att kvinnan fokuserar mer på sig själv och livet i sin mage. Hon funderar säkert väldigt mycket på förlossningen och är kanske orolig och lite rädd. Fokuseringen kan jämföras med någon som tränar och förbereder sig mentalt inför ett maraton eller någon annan stor fysisk prestation. Oroa dig inte, hon behöver all tid och allt stöd hon kan få. Fråga om du kan göra något. Föreslå att ni packar en väska med saker ni behöver vid förlossningen som står startklar när det är dags. Fokusera på sånt du kan göra.


30 dagar kvar

Ja nu är det bara 30 dagar kvar till BF! Förlossningen närmar sig med stormsteg men jag känner mig faktiskt lugn. Jag är inte rädd för den och jag är inte rädd för smärtan. Självklart är inte smärtan i sig något jag ser fram emot men däremot så ser jag fram emot själva förlossningen. Det ska bli så häftigt att få genomgå en förlossning, men framför allt ska det bli så sjukt spännande att få träffa pyret! Lära känna honom och få beundra honom. Jag kan verkligen inte förstå att det kommer komma en ny människa till världen som består av mig och Erik. Det är så häftigt!

I natt var jag med om något riktigt obehagligt. Jag var som vanligt tvungen att gå upp och kissa, men den här gången gjorde det så ont att kissa att jag bara ville gråta. Det var sånt sjukt tryck neråt och det stack och ilade inuti på nått sätt och värkte i hela nedre delen av magen. Men så fort jag kissat klart försvann de och några timmar senare när jag gick upp för att kissa igen var det som vanligt igen. Har ingen aning om vad det var! Men det gjorde ont!

Magar och shopping

Idag har lillpyret och jag haft en heldag i Eskilstuna där vi träffat Rebecka och hennes mage! Vi har inte sets sen studenten för tre år sedan! Men det var ett kärt återseende måste jag säga. En riktig kanondag! Självklart kunde vi ju inte hålla oss från att shoppa, men ekonomiska som vi var delade vi på ett "tag tre, betala för två"-erbjudande. För min del blev det två saker, en sparkbyxa och en pyjamas/heldress till pyret. Rebecka köpte en jättemysig filt i samma mönster som lillpyrets heldress.

Nästa gång vi ses har lillpyret och kotten troligtvis kommit ut. Det ska bli så spännande att få se vilka som bor där inne!

Barnmorskan.

Har åter igen vart hos barnmorskan. Den här gången var blivande mormor med också, det va mysigt! Så nu har hon också fått höra pyrets hjärta!
Besöket gick bra och vi fick inga anmärkningar. Vi ligger perfekt till pyret och jag!


Blodtryck: 105/75
Blodsocker: 5,3
Blodvärde: 135
Bebis hjärtljud: 146
SF-mått: 33
Urinprov: UA
Vikt: +9kg totalt
(om jag inte minns fel)
Efter besöket åkte vi en sväng och små-shoppade till mig och bebis. Tvättlappar och lite sånt smått och gott. Det blev en mysig dag!

BB-väskan packad

Idag när det ändå har vart så tråkigt väder och vi inte kunnat gå ut så har jag passat på att packa bb-väskan! Det gick i för sig väldigt fort med tanke på att jag redan skrivit en lista att gå efter, men nu är det gjort i alla fall. Kändes som det var lika bra att göra de då man aldrig vet när lillpyret tänker titta ut. Jag har i för sig sagt att han inte får komma ut förrän pappa är hemma igen. Men, nu är vi ändå i 9e månaden och han kan komma precis när han känner för de. Det är ju knappast några garantier för att han lyssnar på vad jag säger!

Senaste dagarna har jag haft väldigt mycket sammandragningar/förvärkar (eller mycket och mycket, mer än"vanligt"). Vissa kvällar har det nästan gjort ont till och med. Det som förvånar mig lite dock är att det sägs ju att man kan få mycket värkar av att vara väldigt aktiv med att det ska försvinna när man vilar. Men jag har tagit det väldigt lugnt de senaste dagarna och det tycks vara när jag vilar som värkarna kommer. Eller kan det vara så att jag har dom "hela tiden" men bara märker av dom när jag vilar och tar det lugnt? Hur som helst så känns det bra att livmodern övar. Det får mig att känna mig lugnare inför förlossningen av någon konstig anledning.

Jag försöker att ha nån liten grej att göra varje dag så att dagarna ska gå lite fortare och packa väskan var dagens uppgift. I morgon är det barnmorskan igen, på onsdag är det magplask och på torsdag ska jag åka och träffa världens bästa Rebecka! Min kära vän som är beräknad 1 vecka efter oss. Har inte träffat henne sen studenten vilket är 3 år sen så det skall bli riktigt kul! Jag längtar till torsdag!
En fundering: Hur ska vi kunna kramas med stora magar i vägen? Det återstår att se på torsdag! Spännande att se må jag säga.

En liten jämförelsebild vecka 34 och 36. Visst ser magen mindre ut nu?

Magen vecka 36

Det känns som magen har blivit väldigt mycket mindre nu. Kan det vara att det sjunkit ner?

87,5% av graviditeten har passerat

Du är i vecka: 36
Du är i kalendermånad: 9
Du är i trimester: 3
Du har 35 dagar kvar till BF

Vecka 36

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

När pappa får bestämma

Jag kom på att jag ju inte visat senaste inköpet till bebis! Haklappar, nalle och en tröja (som jag tyvärr inte har någon bild på nu), allt med FC-Barcelona tryck på så pappa och lillpyret kan heja tillsammans när det är fotboll på tv! Det skall ju läras i tid sägs det ju.

Presenter och vårstädning

Igår fick vi (jag) något tok-ryck och skulle vårstäda på balkongen - måste vart mitt behov av att "boa" inför bebisen. Vi åkte och köpte nytt nät som vi satte upp så att katterna inte kan smita ut. Nätet som satt förra året hade i stort sett rasat ihop av snön i vintras - det satt med andra ord inte så bra. Nu har vi satt upp ordentligt nät! Vi rensade, städade och grejade hela kvällen där ute. Det var hur mycket som helst att göra och jag vet inte hur många gånger jag sa att jag inte orkar mer men ändå fortsatte jag! Det får jag ju så klart sota för nu när min rygg gör satans ont. Men nu är det nästan klart där ute i alla fall, det ska bara dammsugas i princip (ville inte ställa mig med de sent i går kväll med risk att störa grannarna).

Vi har fått presenter som jag måste visa! Eller ja, lillpyret har fått presenter!
En fin lära gå grej av våra grannar som spelar musik och grejer samt...
... en jättefin filt av Angelica som hon sytt till bebis!

Föräldrautbildning

Igår var vi på del 1 av 2 utav föräldrautbildningen. Det var intressant att lyssna på och kul att träffa nya människor. Dock kändes det inte som att vi lärde oss någonting nytt utan allting var en upprepning av det jag läst mig till sen innan. Dom tog upp alla olika smärtlindringar man kan få, hur förlossningen går till osv. vi fick titta på en ruskigt gammal förlossningsvideo och småprata i grupper om tankar och funderingar. Det var trevligt, men inte mer än så.

Nästa gång ska vi tydligen prata om amning, relationer, komplikationer och tiden efter bebis är född. Det ska bli riktigt intressant och då hoppas jag att vi får lära oss någonting nytt!

Magen vecka 35

- Vecka 35 (34+0) -

85% av graviditeten har passerat!

Du är i vecka: 35
Du är i kalendermånad: 8
Du är i trimester: 3
Du har 42 dagar kvar till BF

Vecka 35

Kroppen: Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.

BB-väskan

Har insett att det kanske är dags att börja packa den där bb-väskan. Men frågan är vad man ska ha med sig? Vi har ju ingen aning om hur länge vi ligger inne eller vad vi kommer vilja använda. Jag har i alla fall skrivit en lista på vad jag tror att jag ska packa ner.

Bebis:
2 bodys
2 pyjamas
2 mössa
1 byxa
1 strumpa
1 haklapp/dreggellapp
1 filt
1 nalle
babyskydd

Mamma:
1 klänning/tunika
1 leggings
1 mysbyxor
1 amningströja
1 linne
2 strumpor
1 tröja/kofta
3-4 trosor
2 amningsbh

Hygien:
Bindor
Deo
Tandborste
Tandkräm
Mascara
Rakhyvel
Nagelfil
Amningsinlägg
Hårborste
Hårsnoddar
Tvål
Shampoo
Balsam

Pappa:
2 t-shirt
2 kalsonger
2 strumpor
1 shorts/mjukisar

Övrigt:
Kamera + laddare/batteri
Mobilladdare + mobil
Dator + laddare
Block
Penna
Papper/journal - Röda mappen (har alla papper samlade)
Plånbok
Ätbart - godis, dricka mm
Tens-apparaten


Har jag glömt nått viktigt?

Längtar

Nu har det  kommit två nya bebisar till världen inom min bekantskapskrets. Båda tidigare än beräknat. Riktiga sötnosar båda  två (grattis till era små). Men åååååh vad jag längtar efter att få träffa vårat lilla mirakel nu! Längtar som en tok efter att få träffa honom! Men några veckor till får han hålla sig på insidan, än är han inte redo att "flytta hemifrån". Eller snarare så är det så att mamma och pappa inte är redo att "vräka" pyret ännu. Månaden ut får han hålla sig kvar där inne, sen är han välkommen!

Extrakontroll vecka 34 (33+2)

För en liten stund sedan kom jag hem från min extrakontroll hos barnmorskan. Ni kommer kanske ihåg att jag för två veckor sedan var där och det visade sig på att min SF-kurva gick stadigt neråt och att barnmorskan ville ha in mig på en extrakoll för att se att bebis växer som han ska! Ja som sagt, nu har jag vart in på den där extrakontrollen. Allt gick bra och mitt SF-mått har ökat med 3-4 cm på bara två veckor vilket var väldigt bra! Så, vi behöver inte åka på något tillväxt ultraljud. Skönt!

Jag tog åter igen upp mina ryggbesvär med barnmorskan och nu tyckte hon att det var dags att prova TENS. Dels som smärtlindring för min rygg nu på slutet och dels som lite övning inför förlossningen (jag har sagt att jag kan prova det som smärtlindring då och man ska helst träna innan). Så jag fick en TENS-apparat med mig hem!
Då alla mina värden var så bra förra gången så kollade hon bara vikt, blodtryck sf-mått såklart och bebisens hjärtljud. Resterande grejer skulle vi ta på nästa besök. Bebis är fortfarande fixerad.


Vikt: -0,5kg sen förra gången. Totalt +7kg
Blodtryck: 105/70
SF-mått: 31 cm (32 tyckte hon, men skrev 31)
Bebis hjärtljud: 145


Mina mått är markerade med blåa kryss!

Magen vecka 34

- Vecka 34 (33+0) -

Vecka 34

Barnet

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas.

Vikt 2 350 gram.

Mamma

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker.

Pappa

Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om livet efter förlossningen.


RSS 2.0