50 dagar kvar

Jag tycker det var alldeles nyss som jag gjorde att inlägg om att det var 100 dagar kvar. Men nu är det alltså bara 50 (!) dagar kvar! Det är nästan läskigt att tänka på, femtio dagar är ju ingenting. Snart är vi föräldrar! Föräldrar till ett alldeles eget litet knyte. En ny människa som består av mig och Erik. Det är ju helt sjukt, men häftigt!

Tiden har gått så himla fort att det nästan är skrämmande. Jag både längtar till och fasar inför förlossningen. Lite som en skräck-blandad-förtjusning. Förlossningen i sig och smärtan är jag inte rädd för, det är mer tankar kring själva grejen att vi faktiskt ska få en bebis. Att den är våran och vi ska ta den med oss hem. Det är det som inte riktigt gått in i mitt huvud än och kommer väl antagligen inte göra det förrän vi väl står där heller!
Jag längtar!

Te och mussepigg

Efter att ha läst runt lite och diskuterat på forum på nätet har jag kommit fram till att jag vill prova dricka hallonbladste de sista veckorna av graviditeten. Jag tror inte att det kommer göra att jag föder tidigare men om det kan hjälpa så att jag läker snabbare och blöder mindre efter förlossningen så tycker jag det är värt att prova! Jag beställde hem en påse från ekoexpressen igår så får vi se när det dyker upp i brevlådan! Jag har hört många olika bud om när man skall börja dricka de så jag ska höra med min barnmorska nästa vecka vad hon säger. Har hört allt från 3 månader innan BF till 4 veckor innan BF. Blandade bud med andra ord, så jag ska höra med barnmorskan så får går jag efter vad hon säger! Nu är det beställt i alla fall.

Råkade förresten köpa en Musse Pigg pyjamas till bebis i onsdags från Disney. Det blev också två matchande haklappar! Det stod på förpackningen att det skulle vara storlek 62-68 och passa i ålder 2-6 månader, men när jag kom hem och öppnade så var det snarare för en 6-månaders (om inte rent av en 9-10 månaders) än en 2-månaders. Sa till Erik att om jag klämmer ut en unge som är så stor redan vid 2 månader då blir jag rädd!

Vattengympa

Om en lien stund är det dags att åka på vattengympa för flodhästar igen (japp, jag är en flodhäst). Det skall bli riktigt skönt! Det gör underverk för både kropp och själ. Så, idag känner jag mig positiv! När jag kommer hem ska blivande pappa och jag laga en god middag och sedan ha en riktig myskväll tillsammans. Det gäller att passa på innan lillpyret tittar ut, för sen vet man inte när man får tid för sånt igen.

Uppdaterad lista

Slänger in en uppdaterad gissningslista då det kommit fler gissningar och lite ändringar.

Sanna - runt 10:e juni, 3980g, 52cm

Mamma - 14:e juni, 3240g,  49cm

AnnCatrin - 15:e juni, 3275g, 49cm

Viktoria - 16:e juni, 3150, 50cm

Kecka - 17:e juni 3280g, 49cm

Sabine - 18:e juni, 3355g, 50cm

Runi - 20:e juni (eller 15:e)

MosterA - 21:a juni, 3150g, 49cm

Madde - 22:a juni, 3450g, 51cm

Johanna - 22:a juni, 4150g, 52cm

Alexandra - 24:e juni, 3280g, 50cm


För övrigt så börjar det bli riktigt tungt att vara gravid! Jag har ständigt ont någonstans och jag är trött och orkeslös. Jag vet att jag måste vila, men det är inte riktigt min grej! Finns så mycket jag vill göra men jag orkar inte riktigt. Det går ett tag och sen skriker hela kroppen! Har tex tittat på mina skitiga fönster i några veckor nu och tittat på när grannarna tvättat sina, men jag fixar inte att klättra på stolar och tvätta dom nu! Men jag vill!
Ok, det är 7 veckor kvar, men jag blir inte ledsen om han kommer om 4! Är trött på att ha ont hela tiden!

Trångt!

Från och med idag går jag hemma på min gravidpenning. Känns både bra och lite långtråkigt. Väldigt skönt att kunna vila sig och fixa saker i sin egen takt. Men väldigt tråkigt att bara gå hemma och inte träffa folk. Äsch, det blir nog bra! Förhoppningsvis tittar bebis ut någon vecka tidigare så blir jag sysselsatt!

Hela dagen igår hade jag massvis av sammandragningar och förvärkar. Framförallt på kvällen. Det gör inte ont men är obehagligt och man blir så trött! Det tar mer på krafterna än man tror! Bebis är väldigt stark nu också och det märks att det är trångt där inne. Hans sparkar gör riktigt ont ibland och så fort jag sitter ner så protesterar han. Helst ska jag stå upp hela dagarna om han får bestämma, men det orkar jag inte! Ligga en stund går bra, men jag får absolut inte sitta, då misshandlar han mina revben! Antagligen blir det väl för trångt när jag sitter och han trycks ihop där inne, stackarn. Men jag fixar inte att stå och gå hela dagarna, tyvärr! Inte kul att ligga jämt heller! Snart får du komma ut bebis!!

Magen vecka 33

- Vecka 33 (32+0) -

80% av graviditeten har passerat (224 av 280 dagar)
Du är i vecka: 33
Du är i kalendermånad: 8
Du är i trimester: 3
Du har 56 dagar kvar till BF


Vecka 33

Barnet

När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden.

Vikt 2 200 gram.

Mamma

Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu.

Pappa

Väntar ni ert första barn kan det vara lärorikt att få komma på en förlossningsföreläsning några veckor innan det är dags. Det kan också göra att ni känner er tryggare och säkrare inför förlossningen. Alla runt omkring er har sina egna tankar och berättelser om förlossningar. Det är bra att lyssna på och diskutera med andra men det är även bra att lyssna till dem som jobbar med förlossningar och nyförlösta dagligen för att få en annan bild av verkligheten.


Listan

Slänger in en uppdaterad gissningslista! Ni som inte gissat än: gissa på!! (BF 19 juni)

 

Mamma - 14:e juni, 3240g,  49cm

Viktoria - 16:e juni, 3150, 50cm

Kecka - 17:e juni 3280g, 49cm

Sabine - 18:e juni, 3355g, 50cm

Sanna - runt 19:e juni, 3980g, 52cm

MosterA - 21:a juni, 3150g, 49cm

Madde - 22:a juni, 3450g, 51cm

Alexandra - 24:e juni, 3280g, 50cm

 


Hos barnmorskan

Var hos barnmorskan i morse. Det gick ganska bra. Nästan alla mina värden var bra och bebisen är redan fixerad!


Vecka 32 (31+3)
HB - 132
Blodtryck - 105/60
Blodsocker - 5,8
Vikt - 64,5kg (+2,5 sen sist, totalt +7,5)
Bebis hjärta - 139
SF-mått - 28cm

Tyvärr var mitt sf-mått i minsta laget och vi skall tillbaka om två veckor för att se om det hänt något. Om inte blir vi skickade på ett TUL (tillväxtultraljud) för att se att bebisen verkligen växer som han ska. Barnmorskan sa att troligen fick jag det låga måttet för att han sjunkit ner så långt och fixerat sig, men hon ville ändå göra en extra koll för att vara säker. Hon sa också att eftersom jag själv inte är speciellt stor så det vore det ju inte konstigt om även bebis är liten, så vi skulle inte oroa oss. Men självklart så snurrar ju tankarna ändå, det kan inte hjälpas!

Bröstpump och flaskor

Vi har investerat i nappflaskor med anti-kolik-funktion till bebisen. Har hört mycket gott om dom och inte var dom farligt dyra heller! Om de sen funkar eller inte får vi se, han kanske får kolik i alla fall. Men jag tänkte som så att flaskor måste vi ju ha och eftersom det var så himla liten prisskillnad var det inge snack - Vi tar dom! Vi har också köpt en bröstpump av samma märke. Hade tänkt köpa en enklare variant för att ha i-fall-att bara (man vet ju inte om den kommer behöva användas) då den jag köpte egentligen är ganska dyr, men som vanligt betalar jag ju aldrig fullpris på nånting så självklart fick jag även tag på denna till ett kanonpris! Det ingick också 20st amningsinlägg med bröstpumpen så det var ju bra! Helt ny i oöppnad förpackning!
Det som också är väldigt bra är att flaskorna vi köpt passar på pumpen så man behöver inte hålla på att hälla över och kladda! Jag tror det blir bra!


Magen vecka 32

Vecka 32 (31+0) nu då! Tänk att jag redan är i 8e månaden! Det är ju inte klokt va fort tiden går.
Vikt och sånt kommer på onsdag efter jag vart hos barnmorskan!

Vecka 32

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

Snart slutjobbat

Nu är det bara en vecka kvar på jobbet innan jag går hem på min gravidpenning. Jag har fem korta arbetspass kvar att jobba, två dagturer och tre kvällsturer, sen ska jag vila och ta hand om mig själv! Det ska bli så himla skönt! I veckan skickade jag in begäran om ersättning för perioden jag ska gå hemma och hoppas att det går fort för försäkringskassan nu. Vore väldigt jobbigt att stå utan pengar!

Har så smått börjat fundera på hur vi ska lägga upp föräldraledigheten också och hur många dagar jag respektive Erik ska ta ut. Beslutet om hur mycket pengar jag får per dag har jag redan fått så egentligen är det bara att sätta sig nu och räkna på allvar! Jag tror dock jag låter det vänta tills jag har jobbat klart. Nått ska jag ju ha att göra när jag går hemma sista tiden innan förlossningen. Jag försöker spara på mig lite småprojekt som jag kan pyssla med fram till slutet. Kommer troligen bli väldigt segt annars att gå ensam hemma hela dagarna när Erik är ute och spelar och ligger borta.

Livat i magen

Lillpyret har kommit på att om man härjar runt riktigt ordentligt inne i magen så blir mamma riktigt illamående! Underbart - nej! Stundvis känns det som att jag inte alls kommer att få föda barn då han snart gräver sig ut genom magen självmant. Riktigt obehagligt måste jag säga!

Men, jag ska inte klaga. Det är riktigt mysigt att ha en bebis i magen och veta att han mår bra. Jag hade troligen nojjat ihjäl mig om han inte rörde på sig där inne så mycket som han gör! Nu börjar jag dock bli riktigt riktigt nyfiken på vem det egentligen är som bor där inne! Att det är en pojke vet vi ju, men vi vet ju inte vem han är! Längtar som sjutton efter att få lära känna krabaten och på pussa på honom. Snart tycker jag att han kan få komma ut (eller han kommer ju faktiskt komma ut snart. 7-11 veckor kvar... det är ju ingenting)!

Rea shopping

Gick och småkikade lite på rea-ställningarna i affärerna och hittade detta. 100kr för alla tre. Hängselbyxorna är i storlek 74 så dom kommer få ligga ett bra tag innan dom kommer till användning, men dom va så fina att jag inte kunde låta bli och till det priset!! Hooden är storlek 62 och de gröna byxorna i 56.

Magen vecka 31

Magbilder som togs igår:
- V. 31 (30+0) -

Gissningslistan

Det må vara 9 veckor kvar till bebis är beräknad, men jag tycker ändå att fler ska gissa på när bebis tänker komma ut! Man vet ju aldrig när det blir, han kan ju komma idag om det är så! Kom igen nu!

Så här ser listan ut just nu:Mamma - 14 Juni, 3240g, 49cm

Sanna - Runt 19 Juni, 3980g, 52cm

MosterA  -  21 Juni, 3150g, 49cm


Vecka 31

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan. 

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

70 dagar kvar och 75% av graviditeten avklarad! Nu är det inte långt kvar!!

Klädbytardag

Kom för en liten stund sen hem från vårens klädbytardag här i stan. Gud så mycket grejer det finns och vilka fynd man kan göra!! Tyvärr var det vääääldigt mycket tjejkläder, rosa och puttinutt. Men lite hittade jag till vår pojk! För 200 kr fick jag 12 par strumpor, 7 par byxor, 3 par bodysar, 2 st tröjor och en pyjamas i blandade storlekar. Allt i jättefint skick! Känns riktigt bra! Hade det inte vart för att jag redan har handlat på mig så mycket innan så hade jag kunnat köpa ännu mer!

Pappa har shoppat

Min webbläsare har strulat i några dagar och innan jag lyckades få till en uppdatering på den så kunde jag inte göra nya blogg inlägg. Verkligen irriterande, så nu får ni uppdateringen i efterhand.

Idag (läs i torsdags) kom pappa hem efter en shoppingrunda med lite kläder som han köpt till sin bebis. Jätte fina kläder! En body med mössa till och en heldress. Vår son kommer bli så fin och tuff!


Rackarunge

I två dagar nu har jag haft en riktig rackarunge i magen. Han sparkar så hårt att jag inte kan hålla mig från att gapa "aj som..." rakt ut. Han är riktigt stark där inne nu! Jag bara väntar på att han ska växa till sig mer så det blir trångt där inne och han inte får samma kraft i sparkarna. Det känns ju som jag är både gul och blå där inne! Han borrar också ner huvudet på nått obehagligt sätt och det gör också ont. Jag skulle vilja se vad han sysslar med där inne egentligen!

I eftermiddag är det dags för vattengympa igen. Det skall bli riktigt skönt!

Daddy´s little hero

Kunde inte låta bli detta söta set till bebisen när jag såg de! Så himla sött!

Magen vecka 30Vecka 30

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

RSS 2.0