Gott Nytt År!

Gott Nytt År! Det är både kul, spännande och läskigt att tänka att detta år (2010) var det sista för oss utan barn. 2011 blir vi föräldrar! Lite komiskt när man tänker på de, vi gifte oss och 9 månader senare blir vi föräldrar, ett nytt litet liv kommer ingå i vår lilla familj! Kan det blir mer "rätt"?

Magbild vecka 17

Från förra veckan till den här tycker jag det har hänt massor med magen. Den har ju inte alls samma form som tidigare. Den har liksom sjunkit ihop upptill och putar mer nertill nu. Jag tycker själv att jag inte ser lika groteskt stor ut längre, även om jag fortfarande känner mig enorm.

Vecka 17

Bebis: Barnet är ca 17 cm långt och väger ca. 170 gram. Huvudet är cirka 4 cm i diameter, medan fötterna är cirka 2 cm långa. Det bildas ett värmereglerande fettlager på ytan av fostret som kallas vernix.
Mamma: Se till att fortsätta äta rätt. Du kan börja svettas mer än normalt. Detta beror på den ökade blodmängden i din kropp. Många blir också täppta i näsan.
Pappa: Följ med på det kommande ultraljudet.

Vikt

Viktuppgång i snitt under graviditeten
Av praktiska skäl indelar man graviditeten i 1:a, 2:a och 3:e trimestern (tredjedelen).
» 1:a trimestern är de första 12 veckorna. Då är det rimligt att gå upp 1-2 kilo. 
» 2:a trimestern är mellan vecka 12 och 28. Då är det rimligt att gå upp 300-400 gram per vecka. 
» 3:e trimestern är från 28:e till 40:e veckan. Då är det bra att gå upp mindre än 3 kilo och mer än 1 kilo per månad.

Vad innehåller vikten?
» Själva barnet väger vid födseln cirka 3 500 gram
» Livmoderns tillväxt är cirka 900 gram
» Moderkakan väger cirka 650 gram
» Fostervattnet väger cirka 800 gram
» Den ökade blodmängden utgör cirka 1 250 gram
» Vätskeansamlingar utgör cirka 2 000 gram
» Fettdepåer under huden utgör cirka 1 700 gram
Totalt ger detta en viktökning på 11 200 gram, vilket är en helt normal viktökning.

 

Jag har inte gått upp nånting alls hitintills. Jag ligger fortfarande och pendlar mellan ett och två kilo under min startvikt. Jag är ju i den andra trimestern nu och om man tittar på hur dom räknat ovan så bör jag ha gått upp ca 2,5-3kg om man räknar lågt. Jag är inte orolig för det jag inte ska gå upp för det vet jag ju att jag kommer göra, men jag vill inte att allt kommer på en gång! Det kan gärna få börja lite nu så jag vänjer mig sakta men säkert. Som sagt, just nu väger jag ju mindre än innan jag blev gravid. Måste erkänna att jag har lite viktnoja!


Uppdate

Nu har jag inte uppdaterat på några dagar, men det har ju trotts allt vart helg, julhelg. Jag har köpt mig ett par termobyxor nu så att jag ska kunna ta mig till och från jobbet utan att frysa ihjäl. Har inte hittat några för vuxna som passat min plånbok så jag handlade på barnavdelningen, färgglada och fina, haha. Jag är ju inte så stor så då kan man göra de, handla på barnavdelningen alltså. Dock får vi se hur länge dom passar, magen verkar ju vilja växa, men förhoppningsvis kan dom funka till den värsta kylan är över!

Det börjar kännas på riktigt i huden att magen växer. Det kliar och stramar så nu kommer jag börja smörja mig på allvar. Blir tokig på att det kliar! Igår tog jag en bild på magen framifrån. Nu tycker jag själv att det börjar synas ända upp under brösten till och med! På onsdag går vi in i vecka 17. Tiden går fort ändå!V.16 (15+4)

Magen vecka 16

Ok, här kommer bilderna på magen. Samtliga tagna idag i vecka 16 (15+0).
Från sidan som vanligt.
Framifrån.
På kul tog jag en sittandes med kläder.

Vecka 16

Bild för veckan kommer sen!

Bebis:
Bebisen mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Bebisen kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Den omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom bebisen kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.

Mamma:
Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till. Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.

Pappa:
Känns det fortfarande overkligt? Prata med barnet genom magen och försök skapa dig en bild av hur barnet kommer att se ut. Ett bra sätt att börja forma ditt föräldraskap är att läsa på, prata med din egen pappa eller andra vänner som har barn.

Bärsele

Har köpt ett sprillans nytt bärsele till mig och pyret! Tycker jag gjorde ett fynd, endast 99kr! Det var dock ganska många veckors leveranstid så vi får väl se när vi får hem den. Men det är ingen panik, det är ju ett bra tag till den skall användas!
Jag har för övrigt börjat blöda näsblod. Usch! Jag hoppas det inte är nått jag ska behöva dras med hela graviditeten nu. Jag hatar att blöda näsblod för när jag blöder så gör jag det för hela släkten på en gång. Det forsar ur både näsan och ner i halsen så man sväljer massor. Så sjukt vidrigt!

Ska det börja nu?

Vaknade i morse och kände mig smått illamående, men då jag hade bråttom till jobbet fanns ingen tid att äta så jag hällde i mig ett glas nyponsoppa sen bredde jag mackorna som skulle med till jobbet. Vi äter alltid frukost tillsammans på jobbet. Men jag skulle nog ha ätit en macka innan också, för lagom när jag cyklat ända till jobbet måste jag stanna och spy. Så två gånger spydde jag precis utanför jobbet, kändes ju sådär. Tack och lov finns det gott om snö att gömma det i så det inte syns. Men det kändes ju sådär lagom kul att gå in på jobbet precis efter det. Jag hoppas verkligen att detta bara var en engångsföreteelse så att det inte ska börja för mig nu. Dom veckorna som dom flesta brukar spy i har jag ju passerat och klarat mig fint så jag vill inte att det börjar nu! Jag intalar mig själv att det var en engångsgrej!

Jämförelse v12 och v15

Tog nyss en bild på magen med kläder på, tänkte att det kunde vara kul. Hittade också en bild med kläder från vecka 12 så jag lägger upp den också så ni kan se vad som har hänt på tre veckor!
Vecka 15Vecka 12

Inget än

Det är många som frågar om jag har börjat känna lillpyret i magen än. Men det har jag inte. Man brukar säga att som förstagångsföderska så känner man första gången kring vecka 16-20. I dagsläget är livmodern för stor och bebis för liten för att h*n ska kunna nå ända till kanten så jag känner något och även om bebis skulle nå så vet jag ju inte hur det känns ännu, så jag skulle troligen bara tro att det är tarmaktivitet. Är man dock andragångsföderska brukar man kunna känna tidigt eftersom man då vet hur det känns och vet vad man ska leta efter. Jag är som ni vet bara i vecka 15, så jag lär knappast inte känna någonting före jul och jag kan till och med få vänta ända till mitten/slutet på januari innan jag känner nåonting.  Så nu vet ni och behöver inte fråga. Jag lovar att jag kommer berätta här på bloggen så fort jag känt någonting!

Järnbrist

Fick ett samtal av barnmorskan idag. Svaren från blodproven hade kommit. Alla värden var bra förutom ett. Jag har järnbrist så nu är det järntabletter som gäller dagligen resten av graviditeten! Nu måste jag bara försöka komma ihåg att ta tabletterna, men det ska nog gå.
Jag tog en bild på magen igår och nu börjar den "jämna ut sig", börjar bli större upptill nu. Om man jämför med förra veckans bild så ser magen inte lika "putig" ut där nere, utan är mer jämn hela vägen upp även om den så klart fortfarande putar.
V. 15 (14+0) Lite "framifrån" så naveln syns.
V. 15 (14+1) Helt från sidan.

Vecka 15

Vecka 14 passerade snabbt och jag glömde skriva om veckan. Nu blir det vecka 15 istället! Jag ska ordna en bild lite senare också!

Bebis: Ditt barn är 104-114mm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 50g. Huden är så tunn och genomskinlig att blodkärlen under syns. Håret fortsätter att växa och om bebisen kommer att få mörkt hår så börjar hårsäckarna att producera hårpigment. Fostret börjar lagra kalcium för att ben och märg i skelettet ska fortsätta att utvecklas. Muskler utvecklas och fostret kan knyta nävarna. Fostrets hicka kan kännas som regelbundna tickningar i magen som pågår i några minuter.
Mamma: Eftersom fostret lagras kalcium under den här perioden kan du bli sugen på mjölk. Ditt hjärta har växt och ökat kapaciteten med 20 procent för att klara av att förse fostret med syre. Kapaciteten kommer gradvis att öka under resten av graviditeten. Den totala kapacitetsökningen kommer att ligga på 30-50 procent i slutet av graviditeten. Du kan känna humörsvängningar - humöret åker berg- och dalbana. Du kan också bli tankspridd. Se till att du använder lössittande kläder.

Pappa: Det är viktigt att komma ihåg att kvinnans psyke påverkas mer och mer av hormonerna. Hon kan vara jätteglad och uppåt den ena sekunden för att stortjuta i den andra. Det är oftast du som kommer i skottgluggen för hennes humörsvängningar och irritationer. Det är lätt hänt att du börjar tvivla på om det här med barn var en sån bra idé egentligen. Det är helt normala känslor. Försök att vara tålmodig och förstående. Låt det inte gå prestige i diskussioner och tänk på att hennes humör är helt normalt för en gravid kvinna.

Diskmaskin

Det är så skönt att vi har en diskmaskin nu! Det behövde vi mer än nått annat tror jag! Så skönt också att slippa ha disken att bråka om sen när vi blir tre. Blir liksom en grej mindre att bekymra sig över. Eller ja, vi lär väl bråka om vem som ska tömma och starta istället, men det känns inte som något världsproblem! I morgon går jag för övrigt in i vecka 15. Då ska jag försöka komma med ny bild, om jag kommer ihåg!

Fyndat igen

Har åter igen gjort ett fynd på tradera!. Den här gången blev det en supersöt barbapappa body för 29kr och fraktfritt. Det tyckte jag var lite lagom! Visst är den fin?
Fortsätt gissa i förra inlägget på om det blir en pojke eller flicka!

Kinesisk födelsekarta

Enligt den kinesiska födelsekartan väntar vi en pojke (min kinesiska ålder är 19, fråga mig inte hur dom räknar). Vad gissar du på?


Här kan du göra testet:
http://www.familjeliv.se/Vantar_barn/Kalender/flicka-eller-pojke.php

Byxorna

Försökte ta bild på mina mammabyxor men det blev lite sådär. Det är svårt att ta på sig själv med en halvtaskig mobilkamera, men men! Jag har köpt mig ett par mammajeans också, men dom kommer inte förrän nästa vecka.
Byxorna är jätte sköna men det känns ovant att ha byxor som sitter så lågt! Det känns som jag ska visa baken när jag sitter ner, men det gör jag ju inte eftersom byxorna har mudd, men ändå, det känns ovant! Dock är det väldigt skönt att dom inte sitter åt. Hoppas jeansen blir lika bra!

Magen vecka 14

Kom på att jag inte lagt ut någon bild på magen för vecka 14, så här nedan får ni en (den är tagen i 13+2).
När jag kom hem från jobbet idag så hade jag fått paket från en säljare på tradera. Mina första mammabyxor har kommit! Oj vad sköna dom var! Vilken lättnad för magen! Snygga var dom också och satt snyggt över baken! Önskar jag kunde köpa fler par, men det går ju tyvärr inte eftersom dom är köpta på auktion.


Kläder

Beställde lite kläder på rean. Två linnen, en tunika, stumpbyxor och stövlar! Samt att jag köpt gravidbyxor på tradera. Jag vet att det är tidigt men jag mår illa när mina vanliga leggings och linnen stramar åt så jag måste!

Barnmorskan

I morse var jag och lillpyret hos barnmorskan för att färdigställa inskrivningen. Jag trodde att jag skulle bli vägd och mätt, men hon frågade bara hur lång jag va och vad jag vägde och talade om vilket BMI jag har. Hon sa att det är bra om jag själv håller koll på vikten så kan hon bara fråga mig. Tyckte det lät lite konstigt, men vad vet jag, det kanske ska vara så!? I övrigt så fick jag lämna urinprov som var felfritt och blodprov som jag ännu inte fått alla svaren ifrån. Det jag fick veta nu var mitt blodvärde (133), blodsocker (3,8) och blodtryck (95/60), det andra skulle hon ringa om. Men aj vad barnmorskan gjorde illa mig när hon stack mig! Hon sa efter en stund "oj, du kommer nog bli blå för jag hade sönder blodådran" och jo tack, jag har bajsont i hela armen nu och har en stor blå knöl i armvecket! Men men, nu ska jag inte träffa barnmorskan förrän kring vecka 24, så det är ett bra tag kvar.

Jag har ringt och bokat tid för rutinultraljud idag också, den 13/1 ska vi dit. Känns som en evighet bort! Kommer då att vara i vecka 19 (18+) om dom inte flyttar mig då när vi är där förstås!

Smör

Idag har vi haft en heldag i Örebro med julhandling och mys. Bestämde mig för att köpa bodybutter då min är slut och det stramar i huden och kliar. Så, jag tänkte att det skadar ju inte att köpa den som skall hjälpa mot bristningar (även om jag inte tror på sånt, det har med hormoner att göra, I know) då dom kostar lika mycket. Det ända som skiljer är att det nu blev en ny doft vilket inte gör nått! Det blev i alla fall en från the body shop som luktar kakao!

Andra trimestern

Mina ständiga blodtrycksfall börjar bli riktigt jobbiga nu. Det känns som det blir svart för ögonen och hela världen snurrar bara jag rör på mig. Jag har ju alltid lidit av lågt blodtryck, men inte alls i samma utsträckning som nu. Förr var det mest på morgonen eller på natten som för dom flesta andra. Men nu är det precis när som helst och jag börjar tycka att det är lite otäckt ibland. Det påverkar mig även på jobbet och det stör mig. Jag ska träffa barnmorskan på onsdag och ska då prata med henne om det här. Kanske har hon nått tips.

I morgon går jag förresten in i den andra trimestern enligt min ticker. Det känns som att tiden gått relativt fort ändå!
Pregnancy%20ticker
Make a pregnancy ticker

Cravings?

Först och främst. Mina smaklökar är absolut inte som vanligt. All mat jag lagar är äcklig eller totalt smaklös! Senast  idag ställde jag mig och gjorde storkok av min goda köttfärsås och spagetti (behöver matlådor till jobbet), men går den att äta? Nej! Smakar absolut ingenting, i alla fall ingenting gott. Igår kände jag mig sugen på nått gott och gjorde stuvade makaroner vilket jag brukar älska, men gick det att äta? Svar nej!
Jag är så sugen på någonting men kan inte komma på vad. Hjälp, ska jag ha cravings kan jag väl åtminstone få komma på vad det är jag vill ha! Det här gör mig tokig. Här om kvällen skulle vi lyxa till de och äta pizza, men när jag fick min så ville jag inte ha den, bytte med Erik men ville inte ha den heller! Så här kan jag ju inte hålla på! Blir dessutom illamående av att borsta tänderna, tandkrämen är äcklig. Tack och lov är den nästan slut så vi kan köpa en ny, då får det bli en annan sort och det är bara hoppas det funkar.
Jag vil ha tillbaka mina smaklökar och mitt vanliga sug efter vanliga saker! Så frustrerande att vara sugen på nått som jag inte vet vad det är!

Krämpor

Jag börjar känna mig som en stel gammal tant. Har nämligen börjat få riktigt ont i ryggen/ryggslutet/rumpan på vänster sida. Kan inte riktigt beskriva vart det sitter eller hur det känns med det gör ont och jag vet inte vad det är! Det har bara blivit värre de tre senaste dagarna och om det inte vänder snart utan fortsätter att bli sämre kommer inte jag klara av att jobba. Så håll tummarna för mig att det vänder snart!
Kan förresten berätta att vi troligen fått tag på en diskmaskin! Känns nästan som ett måste innan bebisen kommer. Sen är det bara mikro som fattas, men det kan man köpa på Ö&B eller nått sen, behöver inte vara nån värsting!
Jag börjar förresten bli lite små orolig för bristningar! Har fått två nya på ena höften och en på andra, mitt i ena tatueringen. Inte snyggt! Erik tycker jag ska smörja mig med nått oavsett om det fungerar eller inte, så nu letar jag efter någon bra kräm/lotion. Har hittat två stycken som det står mellan. Någon specialcréme mot bristningar från yvers-rocher eller havandeskapsolja från Weleda. Ingen av dom va speciellt dyr, så det är frågan vilken man skall satsa på!? Har hört att vanlig olivolja skall vara bra också, men jag klarar inte av den överdrivet feta ytan man får av de.

Vecka 13

Bebisen
I vecka 13 är kroppslängden omkring 10 cm (huvud/stjärt). Första trimestern är slut och alla vävnader och organ är anlagda. Nu i andra trimestern är det tillväxtspurt och mognad av barnets organ och funktion som gäller. Andra trimestern varar till och med 28:e graviditetsveckan. Tillväxt-takten är mycket hög men avtar efterhand från vecka 22. Armarna är långa i förhållande till benen. Fingernaglarna börjar växa. Bebisen kan röra på fingrarna och handen kan slutas vid beröring. Bebisen lyfter handen mot ansiktet. Gäspar och sträcker på hela kroppen, kan snurra runt och kan reagera på mammas lägesförändring.
Mamma
Från och med nu kommer livmodern att växa i en i en jämn och märkbar takt. Risken för missfall har minskat med ca 65 % när man kommit in i vecka 13 och den första tredjedelen av graviditeten är tillända. Magen börjar rundas lite. Din midja försvinner och du kommer antagligen inte i dina vanliga kläder längre. Även om det inte syns utåt kan du själv se skillnad när du är naken.
Pappa
Livet känns lättare nu, graviditeten är ett faktum och en ny tid med ett nytt liv har börjat på riktigt. Risken för missfall har minskat.


RSS 2.0