Magen vecka 25

Omkrets: 91,5 cm
Vikt: 57 kg

Vecka 25


Till föräldrarna

Vissa gravida kvinnor har problem med ryggen. Och eftersom tyngdpunkten skjuts framåt allt mer så kompenserar många genom att luta sig bakåt. Detta frestar på ryggmusklerna. Man bör försöka ha en upprätt hållning och tänka på att man sitter rätt. Korta promenader är också bra. Då kan du som partner passa på att också sträcka på dig över vackra blivande mamman!
Avståndet mellan livmoderns lägsta och högsta punkt är nu 20-22 centimeter.


Om barnet
I början av denna vecka är fostret 22 veckor gammalt. Balanssystemet i fostrets öron är nu på plats. Nu kan han/hon därför hålla balansen bättre.
I motsats till vad många tror så är livmodern ingen tyst plats. Fostret hör sin mamma andas, ljud från hennes matsmältning och pulserande blodomlopp. Det hör sin mamma och andra prata, men man vet ännu inte hur mycket av dessa ljud som fostret faktiskt kan förstå. Det är ju omgivet av fostervatten och har det i öronen också. Andningsorganen utvecklas fortfarande, men syret går ännu inte från lungorna till blod utan tar vägen via moderkakan.
Vikt: Ca 650g
Full längd: Ca 29cm

Musik mobil

Har köpt en enligt mig jätte fin musik mobil till bebisen att sätta på spjälsängen idag. Konstaterade precis att det är bara tre löner kvar innan bebisen kommer och vi kanske ska börja tänka på att dela upp de större utgifter som vi har kvar så vi inte står där i juni och har massor kvar att köpa! Ena stunden känns det som att det är jätte långt kvar tills han kommer och nästa stund blir jag stressad för det känns som det är så lite tid kvar! Även om han är beräknad till den 19 juni så har jag bestämt att allt skall vara klart senast sista maj. I morgon går vi in i vecka 25 vilket innebär att det bara är 15 veckor kvar till BF men bara ca 12 veckor kvar till jag vill att allt skall vara klart! Jag känner också att kroppen börjar säga ifrån allt mer och det vore skönt att bli klar med de stora grejerna innan kroppen strejkar helt!

Skötbord

Igår kväll när jag skulle sova var det som vanligt ett himla liv i magen och pyret möblerade om. Tänkte för skojs skull att jag skulle filma och se om jag kunde lyckas fånga en spark på bild och det lyckades jag med! Nu kan jag inte sluta kolla på videon. Tycker det är så mysigt! Skulle vilja dela med mig av videon till er men jag har ingen aning om hur man bär sig åt tyvärr! (Jag har dock videon på mail så om nån är nyfiken kan jag maila).


Jag har funderat väldigt mycket på hur vi ska göra med skötbord. Tanken först var att vi bara skulle köpa en skötbädd och lägga på tvättmaskinen men efter att jag mätt maskinen så inser jag att bebisen troligen kommer vara för lång för att ligga där. Kanske inte de första 4-6 veckorna, men sen. Så frågan är om man skall satsa på an skötbordsmöbel inne i bebisens rum? Och då är frågan om det skall vara en billigare variant med med "bara" skötbord eller om vi ska köpa en byrå med skötbordsdel (lite dyrare)? Byrå måste vi ju ändå ha en till bebisen. Uppfällbart skötbord till badrummet går inte. Det blir för trångt där inne då det inte finns nån bra vägg att sätta det på. Hur gör/gjorde ni?

Mer bilder

Nu har jag ordnat bilder på resterande saker som inte kom med i gårdagens inlägg!
Pyjamasar från H&M (gratis).
Älskar trycket "I LOVE MILK"

Pyret fick en jätte fin present utav Runi också. Nämligen denna body:

Gratis är gott!

Har vart i Göteborg i några dagar och därför inte kunnat uppdatera. Men nu så! Tänkte dela med mig av en del av den shopping som blev när jag var där. Eller ja, shopping och shopping, jag hade gratis grejer att hämta ut med mina kuponger. Då jag inte orkat ta bilder på allt än så bjuder jag bara på några bilder i kväll så skall jag ordna bilder på resten i morgon!
Gratis pyjamasar från H&M. Tycker dom är jätte söta!
Gratis body från Kappahl.
Söta byxor med fötter på, också från Kappahl.

Magen vecka 24

Vecka 24 nu då (23+0)
Nu börjar det även synas tydligt på naveln att den är på väg "ut", hihi. Jag kommer säkert få en "plupp" sen!
Vikt: 57 kg
Omkrets: 90,5 cm

Vecka 24


Till föräldrarna
Nu utvecklar fostret smaksinnet. Vad barnet gillar och ogillar för smaker hänger samman med vad mamman äter. Passa alltså på att äta älsklingsrätterna nu!

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 21 veckor gammalt. Man vet nu att fostret kan höra, eftersom det reagerar olika på olika ljud. Höga ljud får till exempel fostret att hoppa till. Nu blir fosterrörelserna allt mer kontrollerade efterhand som nya nervtrådar kopplas samman i nervsystemet.
Vikt: 500 g
CRL: 20 cm
Full längd: 28 cm


I morse hade vi premiär av "sparka på två ställen samtidigt". Vilken lustig känsla! Han måste alltså ha tagit spjärn med händer och fötter år vardera håll. Om det inte var huvudet som dunkade mot kanten på ena sidan. Han måste i alla fall ha haft fötterna neråt för där kändes det verkligen hur han tog i och sparkade ifrån! Kan inte låta bli att bli lite stolt över vår bebis i magen!


Magbild, vikt och omkrets kommer senare, som vanligt!

Var med och gissa

Nu börjar han bli riktigt stark där inne i magen och aktiv! Jag börjar tycka att han rör sig väldigt ofta nu och regelbundet. Det är väldigt mysigt måste jag säga. Nått som dock inte är lika mysigt är att han har kommit på att han kan sparka neråt så ibland känns det som att det ska titta ut en hand eller fot mellan benen på mig! Nu vet jag ju att det inte kommer göra de, men ändå! Det syns också och känns utanpå magen nu när han far runt där inne! Jag skall försöka filma vid något tillfälle så ni får se!

I morgon går vi in i ny vecka, igen! Jag tycker det är ny vecka precis hela tiden! Vecka 24 i morgon och bara 16 veckor kvar till beräknad förlossning. Jag tror jag ska börja små läsa lite i dom där böckerna om förlossningen som jag köpt. Misstänker att jag kommer ta lite tid på mig att läsa dom så bäst att börja i tid! Måste nog också lägga lite energi på min stickning så den blir klar! Man vet ju aldrig när han väljer att komma ut. Apropå komma ut. Vill ni vara med och gissa på när han kommer? Lämna er gissning i en kommentar så skall jag sammanställa allt sen. Törs ni ge er på längd och vikt också så gissa på! Han är enligt rutinultraljudet beräknad till den 19 juni. När tror du han kommer?

Kläder, kläder, kläder

Det känns så tråkigt att inte ha några kläder att variera sig mellan. Känns som jag går i samma kläder om och om igen och urtvättat blir det också eftersom jag får tvätta som en tok för att ha någonting att ta på mig! Så, jag har insett att ett par byxor till i garderoben (har bara två par) kan inte skada, men snål som jag är fick det åter igen bli ett billigt tradera fynd. Men vad gör de?

Det är lite tunnare byxor som jag hoppas kunna ha även när det blir lite varmare utan att svettas ihjäl. Lite linnen och tunikor har jag men ska nog investera i ytterligare något samt ett par mamma leggings också. Alla mina vanliga leggings/stumpbyxor (utom ett par) sitter för hårt runt magen så det gör ont. Även om jag sätter dom under magen så stramar det åt för mycket.

Bh-ar är också ett stort bekymmer! Alla min är för små. Jag har dock 3 par som jag fortfarande kan pressa ner tuttarna i (och nej det ser verkligen inge snyggt ut) men jag borde köpa nya. Dock vet jag ju inte vilken storlek. Känns som så enormt onödiga pengar när jag inte vet hur länge jag kommer kunna ha dom! Kanske skulle ta mig en titt på tradera?

Magen

Igår kväll tog jag på kul bilder på magen i liggande ställning för första gången. Man ser verkligen att det är en bebismage och vart bebisen ligger! Jag tog bilder från båda sidorna eftersom man blir lite lurad av tatueringarna. Men håll till godo!

- Avslappnad mage V. 23 (22+3) -


- Indragen mage. Här drar jag in magen allt jag kan. Man ser verkligen kulan och vart livmodern slutar -Kudde och täcke

Har precis beställt kudde och täcke till bebisen. Vi blev rekommenderade en speciell kudde som skall vara bra för spädisars små huvuden så jag beställde två sådana kuddar, en till spjälsängen och en till vaggan/vagnen samt ett täcke av samma märke. Vår son kommer sova som en prins!

Nya mamma frisyren

Tröttnade på mitt hår och gick till frisören. Eftersom jag inte visste vad jag ville göra fick dom fria händer. Hon kapade en si så där 20-25cm på längden och så fick jag lugg! Känns jätte konstigt! Men nu är det såhär jag ska se ut när jag blir mamma. Vad tycks?
- FÖRE -
- EFTER -
(Ni får ursäkta dom hemska bilderna, jag är inte speciellt fotogenisk, hihi)

Alla hjärtans dag

Jag har inte tänkt på det så mycket tidigare, men min man påminde mig om att det här är faktiskt den sista alla hjärtans dag som vi har bara för oss själva. Nästa år får vi dela denna dag med vår son också. Rätt häftigt när man tänker på de!

Jag kan inte tjata nog om det men det är så mysigt att känna sparkar och rörelser hela tiden. Man blir liksom ständigt påmind om honom. I morse när jag fortfarande låg kvar i sängen fick jag uppleva hur det känns när någon trycker på min överfyllda blåsa. Jisses vad bråttom jag fick till toan! Jag kände verkligen hur han sparkade till, just där, mitt i prick. Tur att jag har så nära från sängen till toaletten! Jag hopps verkligen inte han får för vana att sparka i den riktningen i fortsättningen, ingen jätte mysig upplevelse precis.

Magbilder v. 23

- Med strumpbyxor på -
- Vecka 23 (22+0) -
- på kul tog jag en bild på magen från "mitt håll", alltså uppifrån. Ja, den sticker ut en del. -

Vikt: 56 kg
Omkrets: 92,5 cm

Shopping

Ville bara visa vad jag just beställt till bebisen. Kunde inte låta bli när det var så billigt! Settet för ca 80kr, kortärmad sparkdräkt ca 40kr och långärmad sparkdräkt/pyjamas för ca 50 kr. Fraktfritt.

- Mått, vikt och magbild för veckan kommer senare. -

Vecka 23

Kroppen: Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.

Hormoner, kärlek och krämpor

Jag får väl börja med att be om ursäkt för att jag inte uppdaterat på några dagar! (Ja Alexandra jag SKA skärpa mig!)


Det börjar helt klart kännas mer och mer i hela kroppen att jag faktiskt är gravid. Min rygg har börjat göra sig påmind och jag har en helt annan hållning än normalt. Jag verkligen känner hur jag börjat svanka (mer än innan, hur nu det är möjligt, hihi) och hur jag går annorlunda med benen. Lite bredbent på någe vis och med fötterna utåt. Ja ni vet hur jag menar! Som en anka ungefär.


Blodtrycket gör sig också påmint allt oftare och många gånger när jag är helt stillastående (och har stått ett bra tag, inte bara när jag reser mig snabbt). Men jag börjar bli van. Det är sånt man får ta när man är på tjocken. Det är värt de. Nu känner jag för övrigt sparkar varje dag, både i och utanpå magen! Kärlek!


Apropå kärlek. Igår när min underbara man, mitt barns pappa, kom hem hade han med sig en present och ni anar inte hur glad jag blev. Jag har i över 4 års tid tjatat om att han kan väl överraska mig med nått fint bara nån gång sådär (det är inte så att han aldrig gjort något för mig förut, men det hände inte ofta, lite bortskämd vill man ju bli). Men så igår då när han kom hem så hade han köpt en jätte fin sten till mig som det stod "I Love You" på. Jag blev så glad! Det var så oväntat!
När jag ändå är igång så måste jag berätta om mina hormoner! Jag har trott att jag har vart ganska så skonad från de där hemska gravidhormonerna och bara haft aningens kortare stubin och vart lättretlig. Men icke! Här om dagen när jag och Erik åt tacos så började tårarna rinna och jag kunde inte sluta gråta. Erik frågade mig vad som var fel men jag kunde först inte svara, tårarna bara sprutade. Efter en stund fick jag ur mig vad som var fel. Jag hade för mycket sås på min tacos!!! Jag grinade alltså för att jag lagt för mycket sås på maten. Snäll som Erik är så frågade han om han skulle äta upp den så jag kunde göra en ny och ynkligare än ynkligast så gav jag den till honom och sa jatack. Men gud vad jag kände mig fåning efter en stund när jag insett hur larvig jag vart. Började skratta åt mig själv!

Just for you

Min nya bikini (som dessutom passar!) har kommit så i kväll skall jag inviga den på flodhästgympan. Japp, flodhästgympa är nya ordet för vattengympa i mina kretsar! Eftersom jag faktiskt har lovat bilder så varsågoda, håll till godo! Så här ser jag ut i min nya flodhästakostym:
- Bilderna tagna idag. Vecka 22 (21+3) -

Hjärtat

Har nu på morgonen vart hos barnmorskan igen. Första besöket efter ultraljudet. Jag fick mitt moderskapsintyg, hon ställde massa frågor, vägde mig och tog mitt blodtryck samt att vi lyssnade på lillpyrets hjärta. Han låg på 136 vilket är normalt. Han gillade dock inte att hon körde med den där apparaten på magen. Jag fick några rejäla kickar av honom! Ena sparken gjorde till och med nästan ont!

Att jag idag hade samma vikt som på inskrivningen sa hon ingenting om utan ryckte mest på axlarna och sa att han tar vad han vill ha i magen, det är bara jag som blir lidande. Men hon trodde dock att jag skulle börja lägga på mig inom den närmaste framtiden så jag hoppas hon har rätt. Jag vill inte få allt på en gång!
Mitt blodtryck var bättre. Låg på 100/60. Jag har ingen aning om vad man skall ligga på och vad som är högt eller lågt, men att det var högre än vid inskrivningen vet jag. Vid nästa besök skulle hon ta nya blodprov och börja ta SF-mått också.

Magen vecka 22

Nu vecka = nya magbilder! Jag börjar känna mig riktigt rund, gosig och framtung!! Än så länge tycker jag att jag verkar få en sån där "pojkmage" om man ska tro på sånt. Nu vet vi ju redan att det är en pojke där inne så då blir det lite extra kul att se om myterna stämmer!

Har mätt magen och ställt mig på vågen nu. Resultatet för veckan blev en solklar ökning.
Omkrets: 90cm
Vikt: 56kg

Vecka 22

Bebis: Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Mängden fostervatten är ungefär 600 milliliter. Barnet är nu cirka 26 cm och väger cirka 450 gram och lägger nu på mer än 70 g i veckan.

Mamma: I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare.


Pappa: Utnyttja tiden innan barnet kommer till att göra och uppleva saker som ni inte kan göra sen när barnet kommer.

Senaste inköpet

Jag hittade en super söt superman dräkt på tradera till lillen och kunde självklart inte låta bli att köpa den! 5 kronor plus några kronor i frakt. Ett fynd med andra ord!

  • Jag har åter igen fått rensa ur garderoben. Det var allt för mycket kläder som var för små eller för tighta. Många av mina kläder kan jag ha, men jag vill inte töja ut dom och göra dom fula så jag inte kan ha dom sen efter förlossningen. Så dom fick helt enkelt åka ner i en kasse och ställas undan så länge. Till och med många av de kläder som förr var "lösa och lediga" sitter nu aningens tight över både bröst, mage och i vissa fall rumpa.
  • Har fått frågan om hur det går med stickningen (för er som inte vet håller jag på med en babyfilt att ha i vagnen). Den ligger just nu på is, men den ska bli klar innan förlossningen.
  • I morgon går vi in i vecka 22 (oh my va tiden går fort!) och då blir det ny magbild och uppdatering av vikt och omkrets kring magen. Ska bli kul att se om det hänt något eller om det står still. Det känns dock som att jag blivit större. Börjar känna mig framtung!
  • Projektet måla spjälsäng ligger lite på is det också. Vi har inte bestämt om vi ska tapetsera om eller hur vi ska göra så innan det vill jag inte börja måla en massa möbler. Vore dumt när vi inte vet vilken färg vi ska ha!

Magen växer

Nu går det undan! På kul så mätte jag magen idag igen och den har sedan i lördags växt 2 centimeter i omkrets (på 4 dagar)! Det är ju en halv centimeter om dagen! Ska det fortsätta i den här takten kommer jag inte bara vara stor på slutet utan gigantisk! Lite mysigt dock att jag snart kommer kunna använda mina fina mamma-snickarbyxor som jag fått. Har alltid drömt om att gå i sådana med en stor mage i.

Bjuder på en bild där man kan se skillnaden från vecka 10 till 20 (är ju nu dock i vecka 21 och är mycket större redan)
- V.20 t.v och V.10 t.h -

Sparkar

Senaste två-tre dagarna har jag känt allt mer sparkar. Förut var det bara några stycken på kvällen och ibland inte ens varje dag. Men nu kickar han jäklari där inne! Är nog bara en tidsfråga innan det känns på utsidan!
I skrivande stund kickade han precis till så jag såg hur hela magen hoppade. Så häftigt!

Tummen upp för de!

RSS 2.0