Vecka 12

Ja eftersom jag blev flyttad så skriver vi lite om vecka 12 istället för 11 som var planerat!

Bebis
Naglarna har vuxit ut på både fingrar och tår och din bebis har hår på kroppen, (s.k. lanugohår). En del bebisar kan redan nu klia sig, suga på tummen, sträcka ut armarna och sträcka på sitt lilla huvud. Det går att höra bebisens hjärtljud. Bebisens ansikte börjar nu att synas allt tydligare. Det har fått en haka och en liten näsa. Bebisen urinerar för första gången och urinet hamnar i fostersäcken. Den kan också svälja och göra andningsrörelser. I vecka 12 är bebisen stort som mammas lillfinger, i medeltal 5,8 cm från hjässa till stjärt - utsträckt ungefär 9 cm långt och väger runt 40 gram. Nu finns grunden lagd till alla kroppens organ och en period av kraftig tillväxt tar sin början. Veckans mest spännande nyhet är att reflexerna blir mer utvecklade.
Mamma
Om du klämmer på magen kommer bebisen att röra på sig, fast du känner det nog inte ännu. Barnmorskan kan känna livmoderns ovandel (fundus) nu. I början av andra trimestern kommer du antagligen att börja behöva använda mer löst sittande kläder. Det är inte bara magen som växer, utan också dina bröst, höfter och midja ökar i omfång. Det är inte för tidigt att börja träna bäckenbotten med knipövningar. Starka muskler där förebygger mot inkontinens och hjälper till under förlossningen. När illamåendet lägger sig återvänder förmodligen din aptit.
Pappa
Att lyssna på ditt barns hjärtljud och se när barnmorskan undersöker magen kan göra graviditeten mer verklig. Barnmorskan är till för dig och din kvinna och kan svara på alla frågor. Ingen fråga är för konstig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0