Barnmorskan igen

Vi har vart hos barnmorskan nu på morgonen. Det gick bra. Jag frågade om möjligheten att få komma med i en tidigare föräldragrupp men det var inte möjligt tyvärr. Känns jätte tråkigt att få komma så sent i graviditeten. Vill ju gå med dom som ska ha runt samma tid som mig, men nu får jag gå med dom som ska ha i augusti. Men men.

Mina värden idag:
SF-mått: 27
Blodtryck: 110/55
Vikt: 62kg
Bebis: 141


Det var allt hon kollade. Jag frågade också om hon kunde känna hur han låg och han har redan vänt på sig och ligger med huvudet neråt! Inte undra på att han sparkar så mycket på mina stackars revben!
Ikväll är det vattengympa igen!

Kläder till bebis

Kammade för några dagar sen hem lite kläder till bebis på tradera. Jag har ju fått klagomål om att jag köper för mesiga kläder till honom. "Han ska ju vara tuff" tycker pappa, så när jag såg det här settet kunde jag inte låta bli! (det ljusblå settet fick vi med på köpet).

Magen vecka 29

- V 29 (28+0) -Inviger mina hängselbyxor idag! Känns väldigt konstigt att ha på sig, man är inte van!
Jag tar alla mått på onsdag då jag vart hos barnmorskan.

Vecka 29

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.


Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Vi boar!

Vi boar för fullt inför lillens ankomst här hemma. Hans rum är nästan färdigt nu (ska ordna bilder åt er). Gardinerna är uppe, sängen är bäddad, möblerna på plats, kläderna vikta och nerstoppade i byrån osv. Shoppinglistan blir mindre och mindre vilket är skönt. Men att boa inför hans ankomst är så mycket mer än att bara göra i ordning för honom och i hans rum. Hela lägenheten ska bli fin och kännas välkomnande. Bland annat är nu vardagsrummet ommöblerat och vi har beställt/köpt ny tv och tv-bänk (hemleverans inom 2 veckor). I hallen skall vi få upp hatthyllan och spegeln (som plockades ner vid omtapetseringen) och köket behöver uppdateras med nytt bord och stolar. Lite små pyssel i i vårt sovrum behövs också. Fönster skall tvättas och garderober skall rensas. Det är lite att pyssla med och jag vill ha det klart innan han föds. För ärligt talat, blir det inte gjort innan så kommer det troligen inte bli gjort alls!Ryggen och höfterna värker fortfarande och det är stundvis riktigt jobbigt att röra på sig. Ibland är det så illa att min underbara man får dra mig upp ur soffan och sängen. Jag är som en strandad val. Hur ska jag klara mig ensam när han är ute på europaturné i maj?
Vecka 29 i morgon. Barnmorskebesök på onsdag. Nu går tiden undan!

Kulan är i vägen!

Magen börjar bli så stor att det faktiskt är i vägen nu! Jag kan inte längre ligga med datorn på magen utan måste sitta med den i knät. Känns som datorn är jätte långt borta när man ska skriva. Att raka sig och hålla sig snygg är i princip omöjligt. Hur jag är sitter och vrider och vänder på mig i duschen är det en stor kula i vägen - tur det finns spegel! Det är i allmänhet långt till saker och ting då magen är i vägen och man kommer inte så nära som man brukar. Att ta på sig strumpor är inte heller kul, kan inte längre göra det på stående fot som jag brukar utan måste sitta ner och kämpa för att nå till foten. Samma sak när man ska knöla på sig byxor, då får man snällt sätta sig ner och trä i ett ben i taget. Jag känner mig så liten och smidigt! Nej, inte alls!

Till råga på allt har ja bebis som har kommit på att revbenen är jätte roliga att sparka på och lika så min kissblåsa, så jag får kuta på toaletten 100gånger om dagen! Jätteroligt!- V.28 (27+5) -

Fyller på...

... min mamma-garderob igen. Nått ska man ju ha på sig!

Babyskydd

Efter en massa velande fram och tillbaka har vi nu köpt oss ett babyskydd. Blev en begagnad Maxi Cosi från -10. Jätte fin är den och knappt använd. Fick den till ett bra pris också. Vi kom fram till att det skulle bli för omständigt att gå och hyra varje gång mans ska någon stans och köpa ny är på tok för dyrt när vi inte har bil eller körkort. Dock ska älsklingen påbörja sitt körkort nu rätt snart så om om ekonomin tillåter så köper vi eventuellt en bil till hösten och då måste ju pyret sitta säkert.

Babysitter

Fyndade precis en jättefin babysitter på tradera (Ja, jag handlar allt för mycket och ofta på tradera! Men varför betala fullpris om man inte måste?). Tycker denna var jättefin :)

Humörvängningar?

Humörsvängningar? Jag? Nej nej nej, inte alls!
Ja men okej då, jag erkänner! Jag har massor av humörsvängningar. Till och med så att jag reagerar själv på dom ibland. Då är det illa! Och om jag själv mot förmodan inte skulle märka av dom så har jag en underbar man så påminner mig. Senast i går kväll fick jag höra "men älskling du kan inte vara arg och skratta samtidigt för att sen börja gråta".
-Kan jag visst!

Tredje och sista delen

Nu har jag gått in i den tredje och sista trimestern samt den 7e månaden. Från och med nu räknas jag som höggravid! Det är ju inte klokt! Dock känner jag mig inte höggravid, även om jag är tung som bara den och börjar få allt svårare att röra mig. Ja, jag känner mig absolut gravid. Men inte hög gravid, inte än.

Idag har bebis vart riktigt aktiv och ibland har det till och med gjort ont när han sparkar och grejar där inne. Men det är ändå mysigt, ett tag till i alla fall. Jag misstänker att det bara är en tidsfråga innan jag faktiskt börjar tycka att det är riktigt jobbigt att han håller på. Idag kände jag att det var på gränsen. Men det är ju inte många veckor kvar nu så jag ska nog kunna stå ut. Förvisso över 9 av 10 bebisar som föds nu, men ett tag till får han allt ligga kvar! Han behöver växa till sig lite!

Magen vecka 28

- Vecka 28 (27+0) -

Omkrets: 95cm
Vikt: 59,5kg

Vecka 28

Bebis
Barnet lägger på sig mer fett och hjärnan fortsätter att utvecklas. Hittills har hjärnans yta varit ganska slät men nu börjar de karaktäristiska vecken att synas. Ögonfransarna börjar att utvecklas. Om det är en pojke börjar testiklarna att vandra ner mot pungen.
Vikt: 1,1-1,2 kg
Längd: 32-33 cm

Mamma

Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan använda bh-inlägg av ylle med lanolin. De är bättre än pappersinlägg.

Skriv gärna en önskelista inför förlossningen. I den kan du skriva hur du vill att din förlossning ska gå till. Vill du kanske lyssna på din favoritmusik när du föder? Eller är det så att du vill undvika vissa smärtlindringsmetoder?
IKEA

Nu har vi vart en vända på IKEA i Örebro och shoppat. Blev något fattigare men kom hem med många bra saker till bebis. Dock hittade vi inte allt vi var ute efter och det var mycket folk så vi orkade inte leta så noga heller. Men det lär bli fler turer dit!
Bland annat fick vi med oss detta hem:
Bilder på hur rummet ser ut får ni när det är lite mer klart. Nu börjar det dock kännas som ett barnrum! Fattas lite på väggarna, gardiner och småplock, men snart så!

Underliga sparkar

Senaste dagarna har jag känt mer och mer att det börjar bli trångt i magen för pyret. Hans sparkar är för visso starkare men det är inte lika ofta han just sparkar. Han har liksom mer börjat "trycka". Ibland sätter han en fot mot kanten och trycker ifrån så det känns som att han ska komma ut! Har också känt att han "pillar" där inne, svårt att förklara! Det är i alla fall riktigt mysigt att han rör sig där inne. Han har också börjat "svara" när man "pratar" med honom! Underbart :)

Idag ska vi åka till IKEA och shoppa loss till bebis. Vi får se vad vi kommer hem med!

Gravidpenning

Möttes av ett brev från försäkringskassa idag när jag kom hem från jobbet. Jag har fått min ansökan om gravidpenning beviljad! Wohoo va det känns skönt! Nu ska jag räkna ner de sista arbetsveckorna. Jobbar påskhelgen sen får jag gå hem! Längtar!

Vårkläder

Vinterjackan går snart inte att stänga längre och våren är på gång så snart är den ändå för varm att ha på sig. Efter att ha provat alla mina vårjackor och konstaterat att ingen av dom passar längre då magen är alldeles för rund så har jag nu fyndat på bonbrix´s mammaavdelning. En vårjacka, en tröja och en kofta. Nu hoppas jag bara att de passar när jag får hem dom så jag har någonting att ta på mig!

Magen vecka 27

- Vecka 27 (26+0) -

Vecka 27

Bebis:
Ögonen kommer att börja öppnas kring den här tiden och mot slutet av sjunde månaden kommer reaktionerna på ljud att mogna, eftersom hörselnerverna är mer utvecklade då. Bebisen fortsätter att ta små "andetag" som träning inför livet utanför, även om den än så länge andas fostervatten istället för luft.

Vikt: 900 g 
Full längd: 31 cm


Till föräldrarna:
När tog du/ni er sist tid till att leka? Vi slutar inte att leka bara för att vi blir äldre, men vi åldras för att vi slutar att leka, sägs det. Övningar kan också vara lek. Det finns många kurser och övningar att göra som förberedelse inför förlossningen. Man blir starkare både kroppsligt och mentalt inför det maratonlopp som komma skall. Gör dem tillsammans!

Skor

Min underbara man har klagat på att jag köper för mycket söta och puttinuttiga kläder till hans kommande son. "Han ska ju vara tuff, cool och ha märkeskläder" har jag fått höra. Så, jag gjorde ett fynd på tradera som jag nu hoppas ska godkännas av honom. Ett par (enligt mig) tuffa etnies skor! Vad tycker ni? Jag tycker dom är jättesöta!!

100 dagar kvar

Nu är det bara 100 dagar kvar till beräknad förlossning! Det är ju inte klokt, det är ju ingenting!

Älsklingen och jag har planerat in ett IKEA besök nästa vecka för att köpa se sista "stora" grejerna, som bland annat skötbord. Jag har nog efter många om och men bestämt mig för att ha ett skötbord inne i pyrets rum i alla fall. Det är ju faktiskt inte hela världen att behöva ha en liten bunke med vatten där inne och så finns det ju våtservetter också. Det kommer bli bra tror jag! Vilket skötbord vi ska köpa vet jag dock inte än. Men det lär bli en enklare variant utan byrå. Vi får se vad som finns när vi kommer dit! Jag ska försöka skriva en lista på allt vi ska ha därifrån, men det är svårt, jag vet ju inte riktigt vad dom har. Någon som har något tips på nått bra man bör köpa till bebis när man är där?

Midjemått

Kom på att jag ju inte mätt omkretsen på magen på ett tag så gjorde det för en stund sen. 93cm är jag uppe i nu. Igår (tror jag det var) fick jag den fina kommentaren av min man "du går som en anka älskling". Känns så där lagom sexigt! Men jag känner det verkligen själv också. Jag är väldigt framtung och svankar som sjutton. Har en riktig ankstjärt nu, haha!

101 dagar kvar. Snaaart tvåsiffrigt!

Amningskudden

Fick hem en amningskudde igår som jag fyndat på tradera. Ska prova att ha den som extra stöd i sängen när jag sover och såklart som amningskudde sen när bebis tittar ut. Vi fick också hem den underbart söta mobilen till spjälsängen. Är så nöjd med den!
För övrigt så var blivande mormor med syster och blivande morbror här i går och hälsade på. Mamma hade med sig en kasse med massa söta bebiskläder efter mig och min bror. Riktigt mysigt faktiskt!
I eftermiddag blir det vattengympa igen. Nu är det två veckor sen vi var där så det skall bli riktigt riktigt skönt att få guppa runt i vattnet! 3 dagar kvar, sedan är vi nere på tvåsiffrigt!

Magen vecka 26

- Vecka 26 (25+0) -

Vecka 26

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 23 veckor gammalt. Ögonfransarna växer fram denna vecka och snart kommer fostret att börja blinka. Hjärnan växer fortfarande snabbt och nu börjar längre hår växa på fostrets huvud. Fostret liknar nu en miniatyrbebis med i stort sätt samma proportioner som ett nyfött barn.
Om babyn föds nu så har den chans att överleva, om det får all tänkbar modern hjälp. Chansen till överlevnad ökar för varje dag.


Vikt: 800 g
Full längd: 30 cm


Till föräldrarna
För många är denna delen av graviditeten den roligaste. En del börjar också nedräkningen nu. Dags kanske att prioritera sig själv och skippa för många borden. Snart nog blir det fullt upp med barnet - vad vill du/ni göra nu? Gå på bio/restaurang/middagar tillsammans eller med vänner...
Sexlivet påverkas såklart av graviditeten. En del får ökad lust, andra kan absolut inte tänka sig sex under dessa månader. Respekt för varandra och en generös hållning löser de flesta knutar. Det kan vara bra att påminna sig om att denna period är övergående.

Än kan jag ha den!

Provade en klänning som jag inte använt sen jag blev gravid och se där, den passar fortfarande! Sitter lite annorlunda nu dock :)
Bortse från ansiktet, ljuset är osmickrande.
- 24+6 -

Provbäddning

Idag fick jag för mig att istället för att köpa en ny madrass till spjälsängen så kan jag ju faktiskt skära ut en passande bit från den madrass som vi hade låg här hemma. På så sätt sparar vi ju pengar! Självklart var jag ju tvungen att prov bädda spjälisen efter att madrassen lagts i! Ska dock sy ett överdrag till den tjocka madrassen men så länge satte jag ett grönt lakan om den.

Jag kan för övrigt inte bestämma mig för om jag ska måla sängen vit eller inte. Helst vill jag ha den vit, men jag vet inte om jag orkar lägga tid, pengar och energi på att måla den. Sååå hemsk är den ju inte som den är nu. Kan ju kanske hoppas på att min man har lust att lägga lite jobb på den så slipper jag, för jag har verkligen ingen lust att ge mig på det arbetet även om jag gärna vill ha den vit (eller svart)!


Fynd fynd fynd

Gjorde precis ett jättefynd! Hittade en kanonfin overall till bebisen för endast 100kr. Även om det nu kommer få ligga ända till hösten/vintern så tyckte jag att det var lika bra att passa på! Man vet ju inte när ett sånt erbjudande dyker upp igen och det är ju nånting som vi kommer behöva köpa förr eller senare. Sen köpte jag ett set med mössa och haklapp samt ett paket nappar. Vi har inte bestämt om vi ska använda napp men jag tänkte att det kan vara bra att ha 2st hemma i fall att. Det är nappar som ska vara bra för bebisens mun och inte förstöra några kommande tänder eller så.

Barnmorskebesök

Vi har vart hos barnmorskan nu på morgonen jag och lillpyret. Fick lämna lite prover, väga mig, mäta magen och lyssna på hjärtat igen!

Blodsocker: 5,5 (efter två stora glas apelsinjuice till frukost)
Blodvärde: 122 (vet inte riktigt vad detta är och vad det ska ligga på men hon sa att det låg bra tack vare mina järntabletter)
Blodtryck: 100/55
Vikt: 58,5kg (japp nu börjar det hända saker på vågen)
SF-mått: 24cm ("24-25 sa hon, men vi skriver 24cm". Ligger i den övre delen av kurvan men det skulle jag inte stirra mig blind på sa hon)
Bebis hjärta: 139

Fick med mig lite information om amning som hon ville att jag skulle läsa redan nu. Vi pratade också om mina ryggbesvär och mitt låga blodtryck. Fick tipset att prova stödstrumpor mot det låga trycket, så det skall jag införskaffa mig ett par. Fick också datumen för föräldragruppen. Tråkigt nog ska vi dit väldigt sent då det är många i regionen som skall ha barn. Men bättre sent än aldrig antar jag! Nästa barnmorskebesök om 4 veckor!

Dessa krämpor

Ju längre tiden går desto fler krämpor! Kläderna sitter allt tajtare och garderoben måste snart rensas, igen! Nu börjar till och med vinterjackan bli tajt och svår att knäppa, men jag hoppas den kan hålla vintern ut. Snart kan man ju faktiskt ha den uppknäppt med en tjockare tröja under. Termobyxorna går nästan inte att knäppa heller. Eller jag kan knäppa dom om jag tar i lite och dom håller sig knäppta så länge jag står men när jag sätter mig ner åker knapparna upp! Dom är inte speciellt sköna att ha på sig längre (känner mig som en michelin-gubbe) men jag måste när jag cyklar till och från jobbet, annars fryser jag.

Jag har börjat få riktigt riktigt ont i sidan och höften, lite i ryggen och rumpan. Äsch, kan inte förklara vart men jag tror det kan vara smygstart till foglossning som jag känner av. Ska fråga barnmorskan om det i morgon när jag ska dit. Vända sig i sängen, ta på sig kläder osv börjar bli jobbigt och jag har allt fler konstiga ljud för mig, haha! Pust och suck och stön. Det är inte klokt vad jag låter ibland! Jag börjar faktiskt känna mig som en tant! Kan inte ens sitta som folk utan måste på nått vis halvligga. Nästan lite skrämmande att känna sig så här redan nu vecka 25, jag menar det är ju 15 veckor kvar! Hur skall jag känna mig sen?

RSS 2.0