Magen vecka 21

Vecka 21 nu då. Vet inte om man ser någon större skillnad från förra veckan. Det är nog ganska snarkilt skulle jag tro. Nått jag däremot märker av är att magen kan vara olika stor och ha olika form beroende på hur bebis ligger!
(Ursäkta blekfisen, hade blixten på!)

Vecka 21

Bebis: Barnet kan suga på tummen eller fingrarna, kan knäppa händerna och kan skaka hand med sig själv. Kan reagera på starkt ljus och ljud men också på behaglig musik, han hör vad du säger eller sjunger. Nu börjar han ta små sovstunder, även om ett regelbundet sovmönster inte har utvecklats ännu.  För det mesta sover bebisen när mamman rör på sig och vaknar när hon sätter eller lägger sig ner. Vissa bebisar har nu hittat sin favoritsovställning.
Nu är bebisen ca 25 cm långt och cirka 380 gram tung.


Mamma: Många kvinnor börjar nu känna sig varma, vilket är helt naturligt eftersom sköldkörteln är mer aktiv och ämnesomsättningen är 20 procent högre än annars. På nätterna svettas många för att kyla ner kroppen. Det är viktigt att dricka mycket vatten.


Pappa: Barnet och mammans mage börjar nu växa rejält. Det kan klia på magen då den tänjs ut. Smörj magen med hudlotion. Tänk på att ditt barn nu kan känna smekningar och beröring på mammans mage.

 


Halvtid, eller?

Halvtid kan man räkna på två olika sätt. I sverige räknar dom flesta barnmorskor att beräknad födelse är i vecka 40 på 39+6. Medan man i tex usa räknar beräknad födelse i fulla 40 veckor alltså vecka 41 (40+0). Hel konstigt, jag vet! Men om vi nu räknar som svenska barnmorskor gör så har jag gått halvtid idag (19+6). Själv räknar jag dock på amerikanskt vis och tycker inte att halvtid inte är förrän i morgon när 140 av 280 dagar har gått och jag är i vecka 21 (20+0).

Anyway så tänkte jag att från och med nu när det bara är halva tiden kvar så ska jag mäta magen en gång i veckan samt ställa mig på vågen. Kan vara lite kul se förändringen sen! Så här ser det ut nu:


V. 20 (19+6)

Vikt: 55kg (2kg mindre än när jag blev gravid)
Omkrets: 87cm (vet ej vad jag startade på)
-Bild från V.20 (19+4)-

Ny igen..

Eftersom jag inte längre kan ha den bikini som jag köpte på ellos för snart två veckor sedan så har jag nu beställt en ny. Eller snarare två nya. Eftersom jag är lite osäker på storleken så blev det två stycken i olika storlekar. En svart och en turkos tog jag. Dock räknar jag med att få skicka tillbaka den ena om det inte visar sig att den minsta är lagom nu för då sparar jag troligen den som är större till senare. Ska jag fortsätta växa i den här takten så kommer det nog gå åt! Tanken är ju att jag ska gå på vattengympa ända till pyret föds, så jag lär ju ändra klädstorlek både en och två gånger till innan det är dags!

Så här ser den ut i alla fall. Dock med hipsters till (en svart och en turkos).

Snart halvtid

Om tre dagar går jag in i vecka 21 och har då gått halva tiden!! Det är inte klokt vad tiden går snabbt. Känns som den bara rinner iväg. Men härligt är det samtidigt som det är lite läskigt. Ja menar föräldrarskap är ingen liten sak precis. Men det ska bli så kul och jag ser verkligen fram emot de!
Igår hämtade jag sängkläderna som jag fyndade. Dom var verkligen jätte fina! Nu vill jag bara få hem madrass, kudde och täcke så jag kan provbädda. Eller ja, sängen ska ju målas först också! Hittade vit grundfärg i garderoben som jag tänkte använda. Behöver bara sandpapper, färg och penslar så jag kan sätta igång! Får bli nästa helgs projekt tror jag. Den här helgen jobbar jag ju.

Mysfilt

Har köpt en riktig mysfilt/pläd till bebis på tradera. Åter igen ett riktigt fynd. Nu väntar jag bara på att få hem den. Men visst ser den riktigt mysig ut?
Idag var det en riktigt jobbig dag på jobbet. Mitt blodtryck är på tok för lågt och vid flera tillfällen trodde jag att jag skulle svimma. Får blodtrycksfall när jag står still!? Det bara svartnar och jag mår jätte illa. Men efter en stund blir det ju bra igen, sen kan det komma igen utan förvarning. Inte alls kul, men vad gör man? Biter ihop antar jag och hoppas att det inte sker mitt i ett lyftmoment eller när man grejar med mediciner eller nått.
Jag har också börjat få kliande händer igen vilket jag vet sen innan beror på järnbrist. Men jag äter ju järntabletter nu plus ACO Kvinna med extra järn. Kan det vara så att jag behöver en högre dos av järntabletterna? Ska komma ihåg att ta upp det med barnmorskan när jag ska dit igen!

Magbild vecka 20 + annat

Våra underbara grannar har gjort det igen. Vi har fått massa fina saker till lillkillen. Haklappar, en bil, kläder, skallra, nässug osv. (se bilderna). Jag fick ett par jättefina hängelbyxor och en tunika också. Känner mig bortskämd!

Har tagit nya magbilder för veckan. Tycker själv att det känns som jag blivit större bara de senaste dagarna, men jag vet inte. Har i alla fall fått rensa ur lite mer ur garderoben. Ett helt gäng kläder som är för små, tur jag har så snäll granne!

Vecka 20

Bebis: Bebisen är från huvud till stjärt ungefär lika stor som en honungsmelon. Alla foster är ungefär lika stora fram till vecka 20, sedan ökar skillnaderna. Fostret får nu det vita fosterfettet som ska skydda huden mot fostervattnet. Vikt ca 350 gram.
Mamma: Livmodern växer och magen blir större. Ibland kan naveln puta ut. Det är inte farligt. Både den och magen åker tillbaka efter förlossningen. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Jämför inte med kompisen som är i samma vecka, det är så olika. Från och med nu växer magen däremot mer regelbundet eftersom barnet koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan.
Pappa: Mellan vecka 20 och 30 börjar vanligtvis föräldrautbildningen. Självklart deltar du i den. Ni har rätt till ersättning från Försäkringskassan om ni behöver ta ledigt från jobbet.

Det kliar!

Det kliar precis överallt precis hela tiden! I natt höll jag på att bli tokig! Trodde först att jag var torr så jag smörjer mig extra noga, men det hjälper ju inte. Suck! Kliar sönder mig snart tror jag. I början, för några veckor sedan kliade det bara lite på armarna. Men nu är det överallt!

Sådär, var bara tvungen att spotta ur mig lite. Det är så frustrerande när man inte ens kan få sova för att det ska klia. Men i alla fall. Till någonting helt annat. Mina grannar ringde och bad mig komma förbi så självklart gick jag dit. Det visade sig att dom håller på att gå igenom alla saker dom haft till sin dotter när hon va spädis och vill ge till oss. Nu fick jag med mig en stor söt spindel att hänga i taket och en röd "ägglampa" men fötter på. Jätte söt. Fick också en fin tunika som egentligen inte var för gravida men som hon tyckte skulle bli finare på min mage än på henne. Helt ny! Dom sa att vi ska lugna oss med att köpa massa saker då det kommer bli mer från dom. Så himla snälla dom är!

Sängkläder

Har precis gjort (enligt mig) ett riktigt fynd på blocket! 5 bäddset till lillkillens spjälsäng samt 6st dra-på-lakan för 150kr. Allt i kanon skick och knappt använt! Dock fanns grejerna i grannstaden och vi har ingen lust att sitta och åka i onödan så kommer inte hämta dom förrän på onsdag nästa vecka när vi ändå ska åka dit på vattengympa! Men vad gör det? Han ska ju bo kvar i min mage ett bra tag till i alla fall. 
Apropå att han liggen i magen, igår efter vattengyman var det full aktivitet där inne i magen. Dock inga riktiga sparkar ännu och det lär tydligen dröja också då jag har moderkakan i framvägg. Men ändå så mysigt att känna hur han vrider och vänder där inne!

Spjälsängen har vi fått hem och den är monterad och klar. Lite sliten är den dock då lilltjejen som sovit i den innan tuggat lite på kanterna. Men det gör ingenting för vi tänkte ändå måla den! För och efter bilder på sängen får ni sen!

Inredning

Sitter och funderar lite kring inredning i lillkillens rum (känns så sjukt häftigt att kunna säga lillkillen och inte bara bebis). Vi bor i en hyresrätt och vill därför inte tapetsera om i rummet utan skall försöka göra det fint ändå. Tapeten på väggen är rosa/biege nånting (vårt att förklara men lite shabby shic känsla) så jag funderar på vita möbler och sen lägga någon färgglad matta på golvet i stället och bädda med någon fin färg i sängen. Ovanför spjälsängen skulle jag vilja ha en väggtext/väggord men vad det ska stå vet jag inte än.

Tror jag vill ha lite den här känslan i rummet (bilden nedan) men jag vet inte.
Förvisso måste ju inte möblerna vara vita (även om jag tror det är vad som passar bäst till tapeten).
(lite för tjejigt, men jag gillar känslan)

Magbild

Slänger in en magbild för vecka 19 nu då (18+1). Tagen för en liten stund sen.

Nu vecka 19

Eftersom vi blev flyttade på rutin ultraljudet så hade vi ju inte gått in i vecka 19 som vi trodde då i onsdags. Men nu är vi i vecka 19 (18+1 närmare bestämt). Jag orkar inte skriva något om veckan eftersom jag redan gjort det tidigare och ni troligtvis redan läst. Däremot skall jag försöka ordna en ny magbild för veckan.
Vi har förresten troligtvis fått en spjälsäng av våra grannar. Dom skulle bara kolla att den verkligen stod kvar i deras källare som dom ville sig minnas. Men gör den det så är den våran! Men lite tur får vi med madrass och sänghimmel också plus eventuellt lite annat smått och gott. Det är ju perfekt, ju mindre vi behöver köpa/betala för själva desto bättre!

Beställt

Jag har precis beställt en ap-ful bikini till mig själv då jag efter lite provning här hemma konstaterade att jag inte kunde ha någon av de gamla jag har. Boobsen får inte plats. Så efter lite rådfrågning på olika håll blev det till slut denna (nedan). Gräsliga färger och gräsligt mönster men den var billig och jag ska bara ha den av praktiska skäl. Nu hoppas jag bara den hinner komma innan första vattengympan!
När jag ändå var igång och skulle beställa var jag ju tvungen (dum som jag är) kika in och se om det fanns någe fint på rean till lillen i magen. Självklart så gjorde det ju de, så bland annat beställde jag dessa nedan. Det var lägre än halva priset så jag får nog ändå påstå att jag fyndat!

Vattengympa

Tyckte att det var så konstigt att det plötsligt inte skulle bli någon vattengympa för gravida i år så jag var tvungen att ringa och fråga om saken. Och tydligen blir det visst vattengympa, så från och med onsdag ska jag gå på vattengympa en gång i veckan fram till förlossningen! Är så glad att det blir av för det ska bli så skönt! Nu måste jag bara komma på vad jag ska ta på mig! Jag menar, jag kan ju inte ha mina vanliga bh:ar längre så hur ska jag komma i min bikini? Känns som lite kort varsel för att ge sig ut och leta något nytt också... Vi får se hur det blir, jag får leta igenom lådorna och se om jag hittar nått jag kan klämma ner mig i, får väl i värsta fall se ut som en elefant i trikåer första gången och ordna nått bättre till nästa gång!

RUL

Nu har vi vart på RUL och det visade sig på en liten POJKE i min mage. Han va inte fullt så stor som vi trott innan så nu är vi flyttade och beräknade till den 19 juni. Han va så fin lillpyret. Vilken upplevelse att få titta på honom! I nästan 45 minuter fick vi ligga där och beundra miraklet och han gjorde tummen upp åt oss!





Gratis är gott!

För en tid sen så anmälde jag mig på ett gäng hemsidor för att få gratis saker till bebisen. Idag kom första grejerna, några jätte fina böcker från goboken. Bland annat en jättefin "fylla i bok" om bebisen! Jag har själv en sån bok som mina föräldrar fyllde i när jag va liten och tycker det är jätte mysigt att läsa såhär flera år senare, så jag ska verkligen försöka att engagera mig och skriva i den!

Vecka 19

Bebis: I hjärnan bildas flera miljoner nervceller för barnets motorik. Det är de som sammankopplar hjärnan med musklerna. Ett resultat av det är att barnet nu kan göra medvetna rörelser, som att suga på tummen av egen vilja. Knoppar som ska bli permanenta tänder börjar utvecklas under de redan formade mjölktänderna.
I vecka 19 är kroppslängden omkring 18 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 280 g.
Mamma: Livmodern når nästan ända upp till naveln. På grund av de högre östrogenhalterna kan du som har ljus hy få mörka hudfläckar i ansiktet. Om du solar kan fläckarna bli ännu mörkare. Detta fenomen kallas för kloasma.
Pappa: Tänk på att avlasta din partner med sysslor i hemmet. Det blir viktigare allt efter som hon närmar sig förlossningen. Både ditt barn och den blivande mamman växer. Under hela graviditeten kan du på olika sätt ge uppmuntran och kanske små presenter. Massageolja med tillhörande massage ifrån dina händer. Kanske badolja till ett varmt, härligt avslappnande bad. Fotkräm till trötta fötter.

Ingen vattengympa

Fick idag veta att det inte blir någon vattengymnastik för min del, för dom ska tydligen inte ha någon sån kurs den här terminen. Va en kollega som talade om det för mig idag. Hon hade tydligen ringt för att få veta vilken dag det ska börja och fick då veta att det inte ska bli nånting av de. Måste säga att det är dåligt att dom delar ut information om just denna kurs hos barnmorskan och så blir det ingenting. Här har man liksom gått och väntat på att det ska dra igång och att man ska ha passerat x-antal veckor för att få vara med (så många deltagare så dom har sagt att innan vecka 20 får man inte vara med för bassängen blir full), men så blir det inget! Suck, jag är besviken! Hade verkligen sett fram emot att får komma iväg på den där gympan.

Vagnen har kommit!

Dom sa att leveransen kunde ta upp till 12 veckor, men det har ju inte ens hunnit gått en! Dessutom leverans ända fram till dörren! Vagnen är jätte fin och lätthanterlig. Just nu står det ihopfälld i garderoben, men försökte ta bild innan jag ställde in den så ni får se (gick väl sådär, men håll till godo).
Känns nästan lite läskigt nu att faktiskt ha en barnvagn. Tror inte riktigt att jag fattat ännu att det faktiskt är barn vi ska ha! Har mer vart inne på tankebanan att jag är gravid. Men att det resulterar i ett barn i slutändan har jag inte riktigt fattat ännu! Vilken känsla!

Böcker

Jag har precis beställt hem två par böcker att läsa innan förlossningen. "Föda utan rädsla" och "förlossningshandboken". Den förstnämnda blev jag rekommenderad och den andra tyckte jag lät väldigt bra och den hade fått bra recensioner. Vi får väl se när jag får hem dom vad jag tycker!
Nog för att det finns gott om hemsidor på nätet med massor att läsa, men det är inte samma sak som när man kryper ner i sängen med en bok så jag tycker det är värt att lägga lite pengar på böcker ibland!

Alla har vi vart små!

Gick igenom en kasse med gamla kläder efter mig och min storebror. En del va slitet och andra kläder hade många gula fläckar. Men en del va fina så dom tänker jag tvätta upp så får vi se om det är nått våran bebis kan ha! Vi får väl se vad det blir för kön på bebisen också, jag måste erkänna att jag är inte så sugen på skrikrosa joggingdress på en 5-6 månaders pojke. Hihi :)
4 par sparkbyxor, en joggingdress, en body och en stickad tröja med små elefantknappar på axlarna. Mamma är det du som stickat den?

Fosterrörelser?

Låg på rygg i sängen i morse med handen på magen och bara filosoferade. Rätt var det är känner jag nått litet pickande i magen! Tror bestämt att det var bebisen. Låg så klart kvar och efter en stund kom det igen och igen. Vid ett tillfälle fick jag till och med för mig att jag kände det ända ut i handen (men det kan ha vart inbillning). Så himla mysigt! Nu längtar jag bara tills älsklingen kan känna de också! Så häftig känsla! Är som tidigare nämnt i vecka 18 (17+2) idag.

Magen vecka 18

En magbild för vecka 18 kommer här, prydd med min nya fina tröja! Känns som magen blivit mindre, men det kan också bero på att jag inte ätit mat på flera dagar, eller kanske för att jag är så van vid den nu?

Vecka 18

Bebis: En enormt aktiv period börjar med rejäla träningspass. Han eller hon vrider och vänder på sig, sparkar och slår. Små luftbubblor som kallas alveoler eller lungblåsor bildas nu i lungorna. Fingrar och tår ser alltmer färdiga ut, och de virvlar och ränder som utgör barnets unika fingeravtryck börjar framträda. Nu ligger ögonen i rätt läge och i tarmen har barnets första avföring samlats - barnbeck. Om det skall bli en pojke så bildas prostatan nu.
Fostrets längd ca 21 cm. Hel längd, hjässa till fot.

Mamma: Om det är din första graviditet kan det vara bra att veta att det inte är magen som kurrar utan barnet som rör sig. Nu kan du vara riktigt säker på att det finns en baby där inne.



Barnvagnen!

Nu har jag vart hos barnmorskan. Hon sa att det troligen är sammandragningar och ligamenten som spökar på samma gång. Tydligen ofarligt men om det blir värre måste jag återkomma så dom kan låta en expert utreda var smärtan kommer ifrån. Annars skall vi avvakta till ultraljudet nästa vecka. I övrigt skall jag ta det lugnt och inte överanstränga mig eller stressa.
Hon kollade också om jag hade någon urinvägsinfektion vilket jag inte hade. Jag hade inte heller några tecken på foglossning tack och lov!
Vi har förresten beställt en barnvagn nu! Den är betald och klar så det är bara att vänta på att den ska levereras. Det kunde ta upp till 12 veckor, men just den färgen som vi valt fanns i lager så det går troligen mycket snabbare!

Till barnmorskan

Jag har fortfarande jätte ont och jag vill inte få det till varken foglossning, ischias eller urinvägsinfektion. Stundvis gör det så ont att jag vill lägga mig ner och gråta. Självklart ringde jag barnmorskan igen och fick en tid idag på eftermiddagen. Hon ville klämma och känna och utesluta urinvägsinfektion för att utreda vidare även om hon inte trodde att det var det de var. Så klockan 15 ska jag dit så får vi se vad hon säger. Man blir ju orolig att det ska vara nått fel med pyret!

Indiansk visdom

Indiansk visdom
Enligt en legend om Maya-indianerna kunde de förutsäga könet på barnet genom moderns ålder. Jämför din ålder det år du blev gravid med årtalet då du blev gravid. Är båda jämna eller udda blir det en flicka, är en jämn och en udda blir det en pojke.
Om detta stämmer så väntar vi en pojke. Jag var 21 när jag blev gravid och året var -10. Vilket även stämmer överens med den kinesiska födelsekartan som jag la upp för ett tag sen som också säger pojke. Lite mer än halva tiden återstår innan vi får svaret. Men vad tror ni, kan man tro på Maya-indianerna?

Fogarna

Ringde min barnmorska angående smärtan i förra inlägget och fick svaret att det högst troligt är fogarna. Hon tyckte inte det lät som att det skulle vara bebisen eller nått annat utan det lät som att fogarna börjat strula för mig. Suck. Inte alls vad jag är sugen på. Men självklart skulle jag ju ringa tillbaka om smärtan blev svårare så jag får komma in på en undersökning och eventuellt få hjälp. Har ingen lust med foglossning redan, jag är ju bara i vecka 17 (16+5) snart vecka 18 liksom. Ska jag behöva dras med foglossning resten av graviditeten nu? Blir ju skitfint med hundar, jobb och allt.. not!
Står lite fint på sjukvårdsupplysningens hemsida att "om man har ett jobb med tunga lyft eller har haft ryggbesvär tidigare i livet, ökar risken att få problem". Tack för den!

Smärta

Vaknade i morse och allt var precis som vanligt, tills jag gick på toaletten. Som vanligt var jag ju jätte kissnödig och går raka vägen till toaletten när jag vaknar, men idag kändes det som ett dumt beslut. Som från klar himmel kom en obeskrivlig smärta över mig. Inte som när man har uvi utan en helt annan smärta som nu inte vill försvinna. Jag kan inte stå rakt. Det gör ont i (eller precis innanför, kan inte bestämma mig) blygdbenet och mitt i mot på andra sidan, alltså typ svanskotan. Sån gruvlig smärta som jag inte kan beskriva. Det strålar ut åt alla håll nästan. Kan inte stå eller gå rakt utan måste luta mig framåt. Kan inte heller sitta rakt utan måste luta mig framåt. Vad är detta och vart kommer det ifrån och vad är det för nått? Kände ingenting förrän jag precis skulle kissa och satan så ont det gör! Nu halvligger jag på soffan och vågar knappt röra mig. Vågar inte känna efter om smärtan är kvar.
För övrigt så kom det hem tre bodysar på posten idag, hade glömt bort dom helt, var så länge sen jag beställde dom. Men visst är dom fina?

Gurka!

Jag har kommit fram till att jag har cravings. Jag vill ha gurka på alla längder och bredder! Saltgurka, smörgåsgurka, vanlig gurka och så vidare. Nått som jag för en stund sen kom på gör gurkan ännu godare är om man dricker bravos apelsinjuice till. Gott!
Det är för övrigt bara 11 dagar kvar till rutin ultraljudet. Vi längtar som tusan och det ska bli riktigt spännande att få se den lille krabaten där inne "på riktigt". När vi var på det tidiga ultraljudet var ju pyret bara en böna, nu har bönan blivit en bebis. Så sjukt häftigt!

Önskar oss till bebis

Jag har hittat en jätte mysig serie med saker till bebisen som jag så gärna skulle vilja ha. Eller jag har väl nästan bestämt att vi ska ha dessa saker, men tänkte att vi önskar oss dom först! Det vi inte får köper vi själva, så om du vill köpa nånting av detta till oss så meddela oss så vi vet och inte köper dubbelt. Alla sakerna finns på lekmer.se och är av märket Rätt Start, serien kallas music lovers.
Mobil: 349:-
Spelkatt: 179:-
Babygym: 599:-
Leksak till barnvagnen: 159:-
Bitringarna har jag tyvärr inte hittat vart dom säljs än, men vill ha en sån också sen om vi hittar dom.

RSS 2.0